Ország-világ

2020.06.25. 12:56

Varga Judit: Magyarország az erős tagállamokon nyugvó erős Európai Unióban hisz (videó)

Az Európai Bizottság által kezdeményezett, Európa jövőjéről szóló konferencia kivételes lehetőség arra, hogy közelebb hozzák az állampolgárokhoz az Európai Uniót, áthidalva a szakadékot köztük és az európai intézmények között – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter egy csütörtöki videokonferencián.

Budapest, 2020. május 18. Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt évtizedben számos kihívással szembesültünk: a globális gazdasági válsággal, a migrációs válsággal, Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unióból, most pedig a koronavírus-járvánnyal – mutatott rá a tárcavezető.

Aláhúzta: bár a járvány átrendezte a fontossági sorrendeket, nem szabad, hogy az erősebb Európa vágyképe feledésbe merüljön.

„Magyarország az erős tagállamokon nyugvó erős Európai Unióban hisz”

- szögezte le a miniszter, nyomatékosítva, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Az Európai Uniónak „meg kell védenie sokszínűségét, beleértve zsidó-keresztény gyökereit és értékeit”

- tette hozzá.

Varga Judit kiemelte: Magyarországnak nagy tapasztalata van az állampolgárokkal folytatott közvetlen demokratikus párbeszédben, miután 2010 óta számos nemzeti konzultációra került sor.

„Határozottan hiszünk abban, hogy az állampolgárok részvétele a közpolitika formálásában és alkalmazásában a demokrácia kulcsfontosságú összetevője, hiszen azt az érzetet kelti: hatással vagyunk közös jövőnkre”

- fűzte hozzá.

A webináriumot az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezte. A beszélgetésen Trócsányi László európai parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter, Antonio Tajani, az Európai Parlament korábbi elnöke, Andreja Metelko-Zgombic európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkár, Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter, valamint európai civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019 végén ismertette programjának részeként az Európa jövőjéről szóló konferencia ötletét. A széles körű egyeztetés a tervek szerint 2020-ban kezdődik, és két éven át, több körben zajlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában