Ország-világ

2021.11.20. 14:38

Városháza-gate: Bajnai saját magát leplezte le

Nem közvetítő, nincs befolyása a Városháza eladásának ügyére, és Gansperger Gyulához nem is fűzik szoros szálak – ezekkel védekezett Bajnai Gordon volt miniszterelnök, amikor kiderült, hogy ő is egyeztetett a befektetőkkel a hatalmas fővárosi ingatlan ügyében. A volt baloldali miniszterelnök szavait összevetettük azokkal a mondatokkal, amelyek magától Bajnaitól hangzottak el a befektetőkkel folytatott tárgyaláson.

Budapest, 2014. április 26. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM vezetõje és EP-választási listavezetõje beszédet mond a pártszövetség EP-választási programbemutatóján a budapesti A38 Hajón 2014. április 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

„Ezzel a bejegyzéssel tehát azt a célt szeretném elérni, hogy azok, akiket a valóság is érdekel, első kézből tájékozódhassanak, arról, hogy mi történt – és hogy mi nem történt.” Ezzel a mondattal zárta két nappal ezelőtt Bajnai Gordon azt a Facebook-bejegyzését, amelyben szerette volna magát tisztára mosni a Városháza-gate ügyében. Írásában a volt baloldali miniszterelnök önnön szerepét jelentéktelennek tüntette fel, majd lejárató kampányról, Fidesz-médiáról és titkosszolgálati eszközökkel megszervezett provokációról elmélkedett.

Csakhogy Bajnai súlyos ellentmondásokba keveredett – leginkább önmagával.

Az ex-kormányfőt eredetileg az késztette megszólalásra, hogy a sajtóban Anonymusként emlegetett, a baloldali korrupciógyanús ügyekben számos információval szolgáló álarcos alak csütörtökön közzétett egy fényképet, amelyen Bajnai Gordon és Gansperger Gyula együtt érkeznek meg, feltehetően egy üzleti megbeszélésére. Bajnai pontokba szedve foglalta össze a Facebookon, mire is emlékszik az egyébként most nyáron folytatott megbeszélésből, ám – a volt miniszterelnök szerencsétlenségére – Anonymus rövidesen hosszú beszélgetésrészleteket hozott a sajtó tudomására ugyanerről az eszmecseréről. Az ellentmondásokat – követve Bajnai sémáját – mi is pontokba szedtük – közölte a Mediaworks Hírcentruma.

Gansperger Gyula. Bajnai azzal kezdte Facebook-posztját, hogy Ganspergert az első Orbán-kormány állami vagyonkezelésért felelős vezetőjeként ismerte meg, később, 2003 és 2005 között együtt dolgoztak a Wallis csoportnál. „A Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt” – írta Bajnai, a befektetőknek azonban egészen mást mondott. A hangfelvétel szerint úgy fogalmazott: „Gyula régi harcostársam, sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon”. Majd azt is megjegyezte Bajnai: „Gyula kérdezte néhányszor már az elmúlt hónapokban, hogy egyáltalán kivel tudnál beszélni…” Ezek a mondatok nem szórványos kapcsolatot írnak le.

A találkozó célja. Bajnai azt írta a közösségi médiában: a találkozó fő célja az volt, hogy a befektető család személyesen is bemutatkozhasson neki. A találkozóról közzétett felvételeken ehhez képest Bajnai hangja hallható, amint részletesen bemutatja a fővárosi döntéshozatal menetét, szereplőit, és a főváros szándékait arról, miként lehetne értékesíteni a Városházát. Nem a személyes életutakról diskurálnak.

A Városháza eladásának időpontja. Bajnai a Facebookon azt írta: „A beszélgetés során azt is kifejtettem, hogy az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.” A felvételen ehhez képest Bajnai arról tájékoztatja a befektetőket, hogy a főváros vezetése gondolja úgy, hogy a jövő áprilisi választások előtt az üzletre nem kerülhet sor, mert a kampányban még a baloldalról is támadások érkezhetnek emiatt Karácsonyékat. Ellenben két választás között már lehetne konszenzust teremteni a főváros vezetése szerint.

Befolyás az üzletre. „Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom (...)” – írta a Facebookon Bajnai, de a befektetőkkel folytatott beszélgetés egészen másról szólt. A Városháza épületének elhelyezkedéséről például Bajnai úgy beszélt, mint aki részletekbe menően ismeri a fejlesztés terveit, s azt is, hogy az önkormányzat milyen elhelyezést szeretne magának. Bajnai egy helyen azt mondja: „Én annyit tudok tenni, hogy jelzem még egyszer a Tordainak, (…) hogy van szándék továbbra is.” Tordai nem más, mint Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, az egyik legfontosabb ember a Városházán.

Ki a közvetítő? Bár Bajnai Gordon a Facebookon azt állította, hogy nem közvetített, a felvételek tanúsága szerint mégis ennek a szerepnek megfelelően viselkedett. „Nagyon sok embert ismerek ott. (…) Sokat én ajánlottam oda” – mondta egy helyütt, majd a volt miniszterelnök arról is beszélt a befektetőknek, hogy „Megkérdeztem, hogy a mi a helyzet. (…) A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből fejlesztés legyen.” S miután a befektető elmesélte, hogy elutasítóan bántak velük a főváros vezetői, Bajnai azt mondta: „Azt próbáltam tisztázni a Gyula kérésére, hogy adódott-e valamilyen probléma. És azt mondták, hogy nincs”. A volt kormányfő megjegyezte még: tájékozódott az ügyben, s úgy tudja, hogy „Barts Balázs van kijelölve, mint szakember”. „De én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll”.

Ezek után Bajnai Gordont és Karácsony Gergelyt is megkerestük, azt tudakolva, ki az, aki jóval Barts Balázs felett áll, s akivel Bajnai a Városháza eladásáról egyeztetett. Ha választ kapunk, azonnal közöljük.

Borítókép: Bajnai Gordon volt miniszterelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában