Járvány

2021.10.13. 06:16

Világszinten nőtt az orvosok elismertsége

Az orvosokba vetett bizalom legnagyobb változásai az elmúlt években Magyarországon és Chilében történtek: az orvosokat megbízhatónak minősítők aránya mindkét országban 19 százalékponttal nőtt 2019 és 2021 között.

Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

A járvány idején tovább javult az orvosi hivatás elismertsége és a doktorok iránti bizalom – írta a Világgazdaság szerdán az Ipsos 28 országot felölelő nemzetközi kutatása alapján.

A felmérés szerint a válaszadók 64 százaléka megbízhatónak tartja az orvosokat, 61 százalékuk a tudósokat, 55 százalékuk a tanárokat, míg a politikusokra csupán 10 százalékuk mondta ugyanezt.

Miközben számos szakma megítélése alig változott az elmúlt néhány évben, a koronavírus-járvány idején megerősödött az orvosok helyzete, és megelőzték a tudományos élet képviselőit, akik korábban a legelfogadottabbak voltak

– írta a lap. Az orvosokba vetett bizalom legnagyobb változásai az elmúlt években Magyarországon és Chilében történtek: az orvosokat megbízhatónak minősítők aránya mindkét országban 19 százalékponttal nőtt 2019 és 2021 között.

A tudósokat a megkérdezettek 61 százaléka tartja megbízhatónak, a beléjük vetett bizalom 2019 óta Szaúd-Arábiában (plusz 17 százalékpont), Magyarországon (plusz 13 százalékpont), Brazíliában (plusz 9 százalékpont) és Kanadában (plusz 8 százalékpont) nőtt a leginkább, míg a legnagyobb visszaesést Argentínában (mínusz 11 százalékpont) és Mexikóban (mínusz 8 százalékpont) mérték.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában