Járvány

2020.11.15. 09:02

Vírustagadó dokumentumfilm borzolja a kedélyeket az interneten

Várhatóan nem válik a francia filmművészet új gyöngyszemévé a szerdán a világhálón debütált dokumentumfilm, a „Hold-up”, amelyet közösségi finanszírozásból hoztak létre az alkotók.

A film koronavírus-szkeptikus „szakemberek” armadáját szólaltatja meg, akik „együttes erővel leplezik le a világméretű összeesküvést” a szerintük nem is létező járvánnyal kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

A filmet népszerűsítő provokatív poszter már bejárta a közösségi hálózatokat, és hatalmas visszhangot váltott ki a francia közvéleményben. Az alkotók által dokumentumfilmnek nevezett alkotás ellen politikusok és járványügyi szakemberek is tiltakoznak, míg közismert személyiségek – köztük Sophie Marceau – az egészségügyi világválság kellős közepén, jobb híján a filmet népszerűsítve generálnak figyelmet maguknak.

A film rendezője, Pierre Barnérias újságíró és összeesküvés-elmélet hívő a filmben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott intézkedéseket veszi célba, és a „feltárt” összeesküvést számmisztikával is igazolandó, a művet 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor tette közzé a 11:11 teóriában is hívő rendező.

A France Soir weboldalán a film producere, Christophe Cossé úgy nyilatkozik, hogy „a Covid–19 vírus nem veszélyesebb, mint bármelyik más koronavírus”, és

a járvánnyal kapcsolatos intézkedések „egy önkényuralmat célzó egészségügyi vezérlés része”,

amellyel „a társadalmat teljes megfigyelés alá akarják vonni és engedelmességre kényszeríteni”. Kifejti, hogy egy „hatalmas, globális manipulációs gépezetnek vagyunk az áldozatai” és a koronavírus-járvány megállításán dolgozó francia Tudományos Tanács tagjait azzal vádolja, hogy „a gyógyszerkutató cégek emberei”.

A filmben megszólalók között van Martine Wonner is, az Emmanuel Macron által alapított a Köztársaság Lendületben (LREM) párt volt képviselője, aki már korábban is többször került a média figyelmének középpontjába a maszkviselés hasztalanságával kapcsolatban tett kijelentéseivel. Véleménye szerint

a koronavírus-járvány „csak egy nagyobb influenzajárvány, nem több”.

Nyilatkozik az ellentmondásos hírnevű infektológus, Christian Perronne is, akit sok bírálat ért a járvány kezdete óta a francia egészségügyi szakemberek hozzáértését megkérdőjelező kijelentései miatt.

Szerepel a filmben a korábbi egészségügyi miniszter, Philippe Douste-Blazy is, aki a film megjelenése után azonnal elhatárolódott a filmtől, annak készítőitől és saját nyilatkozatától is.

A film és alkotói azonnal éles hangú bírálatok célpontjába kerültek, és számos politikus ítélte el a felelőtlen „alkotást”

Laetitia Avia, az LREM párt és a francia nemzetgyűlés tagja úgy reagált Twitter-oldalán, hogy „hangosan nevethetnénk a filmen, ha nem éppen egy súlyos, világméretű járvány közepén lennénk”, és egyúttal „elképesztőnek” nevezte a filmet. Párttársa, Coralie Dubost kijelentette, „ez nem dokumentumfilm, ez nem újságírás, ez csak egy kasszasikerre vágyó tákolmány, egy újabb összeesküvés-elmélet propagandafilmje”. – Már csak ez hiányzott: fake news összeesküvés-elmélettel társítva – szól szintén a pástról Mounir Mahjoubi, a digitális ügyek volt államtitkára, szintén az LREM színeiben, aki egyenesen Martine Wonner lemondását követeli.

Olivier Becht, az Agir párt elnöke megdöbbenését fejezi ki:

„Elképesztő, hogy vannak emberek, akik komolyan elhiszik, hogy a világjárványt valaki csak kitalálta.”

Sophie Marceau, francia filmszínésznő, aki a film támogatói között Instagram-oldalán ajánlja a filmet 492 ezer követője figyelmébe, megkapta, amire vágyott: 20 500 kedvelést és bátorságát elismerő kommentárt. Felmerül azonban a kérdés: milyen áron?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában