álláspontok

2018.09.21. 05:54

Washington egy letartóztatott amerikai tudós azonnali szabadon bocsátására szólította fel Ankarát

Azzal vádolták meg, hogy tagja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet a török hatóságok a puccskísérlet hátterében sejtenek.

Washington egy Törökországban letartóztatott amerikai tudós azonnali szabadon bocsátására szólította fel csütörtökön Ankarát.

Serkan Golge 36 éves tudóst, a NASA (amerikai űrkutatási hivatal) munkatársát 2016 nyarán, az elvetélt törökországi puccskísérlet idején tartóztatták le Dél-Törökországban. Azzal vádolták meg, hogy tagja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet a török hatóságok a puccskísérlet hátterében sejtenek.

Az amerikai tudóst hétéves börtönbüntetésre ítélték, de büntetését szerdán egy helyi bíróság öt évre csökkentette.

Közleményében az amerikai külügyminisztérium – miközben nyugtázta a büntetés mértékének csökkentését – leszögezte: figyelemmel kíséri Serkan Golge sorsát, és mivel álláspontja szerint az ügyben „nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok”, a tudós azonnali szabadon bocsátását követelte.

Az Egyesült Államok és Törökország között feszült a viszony, a többi között egy másik amerikai állampolgár, Andrew Brunson baptista tiszteletes fogva tartása miatt is. A hosszú évek óta Izmirben élő Brunsont szintén 2016-ban tartóztatták le, azzal vádolva, hogy a Gülen-mozgalom segítője, valamint amerikai kém.

Brunsont pár héttel ezelőtt kiengedték a börtönből, de házi őrizetben van. Szabadon bocsátása ügyében Donald Trump elnök többször tárgyalt telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is többször egyeztetett török kollégájával, Mevlüt Cavusoglu miniszterrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában