új külpolitika

2021.01.23. 16:42

Washington: Észak-Korea tárgyalási készségével is atomfegyvereinek fejlesztését akarja elősegíteni

Észak-Korea úgy tekint a diplomáciára, mint egy eszközre, amelynek segítségével elő tudja mozdítani atomfegyver-fejlesztési programját – jelentette ki pénteken Sydney Seiler, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes hírszerzési tisztségviselője. Ennek ellenére Joe Biden új amerikai elnök kormánya deklaráltan szeretné ismét tárgyalóasztalhoz ültetni Phenjan képviselőit.

Biden jelöltje a külügyminiszteri posztra, Antony Blinken keddi szenátusi meghallgatásán azt mondta: az új kormányzat teljesen felül fogja vizsgálni Észak-Korea-politikáját, és felméri, hogyan tud nyomást gyakorolni Phenjanra a tárgyalások érdekében.

Seiler korábban a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű elemzőintézetben azt mondta: Phenjan 30 éve rendíthetetlenül fejleszti fegyvereit. „Mindig, amikor beleegyezett, hogy tárgyalóasztalhoz ül, azzal csak az időhúzás volt a célja, zsákutcába juttatni a tárgyalásokat, és közben továbbhaladni a nukleáris programban. Nem szabad, hogy Phenjan taktikázása megtévesszen bennünket stratégiáját illetően. Nem szabad túlságosan fellelkesülnünk, ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egyszer csak hirtelen azt javasolja, hogy azonnal üljünk le tárgyalni, de nem szabad meglepődnünk sem, ha mondjuk vasárnap végrehajt egy kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával” – mondta.

Seiler szerint Észak-Koreát nem érdekli a humanitárius segély, azzal nem lehet meghatni. „Az a katonai erő, amelyet Észak-Korea ki akar fejleszteni – noha csak vágyott és távoli -, sokkal nagyobb, mint amilyenre egy ekkora országnak szüksége van. Egy olyan országnak, amely pusztán annyit akar elérni, hogy hagyják békén. És ezen a ponton lép be a vele szembeni tétlenség kockázata” – tette hozzá.

Kurt Campbell, Biden legfőbb tanácsadója ázsiai ügyekben szintén korábban azt mondta: az új kormánynak gyorsan el kell döntenie, hogy milyen politikát folytat Észak-Koreával szemben, és nem szabad megismételnie azt a hibát, a halogatást, amelyet Barack Obama régebbi demokrata elnök kormánya követett el, mert az Phenjan provokatív lépéseihez vezetett, és teljesen ellehetetlenítette a párbeszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában