Ország-világ

2020.12.28. 23:35

Zár alá vette az ukrán bíróság a Brenzovics Lászlónál lefoglalt vagyontárgyakat

A kárpátaljai fellebbviteli bíróság zár alá vette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének otthonában tartott házkutatáskor lefoglalt vagyontárgyakat – tájékoztatott közleményében hétfőn a törvényszék.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által hétfőn késő este idézett törvényszéki közlemény szerint azért vették zár alá a vagyontárgyakat, mert tárgyi bizonyítékként szolgálnak a bűnvádi eljárásban.

Brenzovics László otthonában és több kárpátaljai magyar intézménynél november 30-án tartott házkutatást a Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

Az előzményekhez tartozik, hogy a kárpátaljai Szürte településen október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt, az esetről titokban készített videofelvétel készült, és napvilágra került. Az SZBU december 1-jén közölte, hogy megindította a vizsgálatot annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko nyilvánosságra hozta, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

Az Ukrajinszki Novini hírportál két hete tette közzé az SZBU hivatalos válaszát a hatóságnak írásban elküldött kérdésére. Ebben az SZBU megerősítette, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen. További részleteket nem közöltek, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat folyamatban van. Így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket.

A KMKSZ december közepén nyilatkozatban ítélte el azt, hogy hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az SZBU a szürtei képviselők ellen.

A szövetség úgy vélte, hogy a szürtei eset is a koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásnak a része, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában