Aki gondol a jövőjére, vegyen részt a választáson

2022.03.29. 14:00

G. Fodor Gábor: az ellenzéki káosz csak még nagyobb válságba sodorna minket

Miért taszító mind racionálisan, mind morálisan az ellenzéki szivárványkoalícióra szavazás gondolata? Miért van a baloldal beoltva a nemzet ellen? A jelenlegi krízisek során (koronavírus-járvány, háború) miért sodorná hazánkat még nagyobb válságba a baloldal hatalomra kerülése? – többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor a XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorának legújabb adásában.

A beszélgetőpartnerek mindenkit a választáson való részvételre buzdítottak, hiszen – mint fogalmaztak – a demokrácia ünnepén a legfőbb ellenség a fotel, ezáltal a passzivitás.

Gerő András a beszélgetés elején leszögezte, hogy miután a baloldal összeállt a náci Jobbikkal, számára ez önmagában egy kizáró ok, hogy rájuk szavazzon, hiszen meglátása szerint egy bármilyen tekintetben zsidó identitású ember erre az ellenzékre nem tud szavazni a belső tartása miatt.

Továbbá riasztónak tartja, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter – saját szavai szerint is – a fasisztáktól a kommunistákig terjedő koalíciót képvisel, amit az is alátámaszt, hogy az elmúlt hetek folyamán  egyre több csontváz esett ki a szekrényből a Jobbik náci botrányai kapcsán.

G. Fodor Gábor kifejtette, hogy ő ízlés szempontjából nem tud mit kezdeni a baloldallal, hiszen amit ő a politikáról gondol a képességek és tudás terén, azt a baloldal soha nem volt képes felmutatni. Hozzátette:

a Gyurcsány Ferenc által elkövetett merénylet 2006-ban olyan szinten a politikai moralitás ellen hatott, amit nem lehet tolerálni, és ezért sem racionális, sem morális érvek alapján nem lehet a volt miniszterelnök által dominált ellenzékre szavazni.

Gerő András szerint a magyarországi baloldal be van oltva a nemzet ellen, ebből fakadóan pedig magával a fogalommal sem tud mit kezdeni. Ez azt is magával vonja, hogy egy nemzeti, liberális identitású választópolgár sem tud nyugodt szívvel szavazni arra a baloldalra, amely korábbi antifasiszta identitását elvesztve összeállt a Jobbikkal.

A G. Fodor Gábor a beszélgetés során a nemzettudat kapcsán a politikai-lelki dimenziókra világított rá, és azt emelte ki, hogy a baloldal által következetesen hangoztatott „merjünk kicsik lenni” gondolatot a regnáló kormány által képviselt jobboldali fordulat váltotta fel, amelynek középpontjában az önerő, az önbecsülés, és a saját érdekeink képviselete áll.

A beszélgetés végén a felek egyetértettek abban, hogy a vasárnapi választásnál a kormányoldal által képviselt stabilitás, kiszámíthatóság és politikai tapasztalat áll szemben a kiszámíthatatlan ellenzéki káosszal, ami az átalakuló világrendben még nagyobb válságba sodorna minket.

Véleményük szerint a választás egy olyan ünnep, ahol politikai aktivitást mutathatunk, és mi dönthetünk magunkról a nemzetközi erők beavatkozási kísérletei ellenére.

Ezért arra bátorítanak mindenkit, aki a saját életére, családjára és jövőjére gondol, hogy vegyen részt a vasárnapi szavazáson.

Borítókép: G. Fodor Gábor (Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!