Hamis vádak

2022.03.31. 13:42

Szervezett provokáció áll a kidobott szavazólapok mögött a sepsiszentgyörgyi polgármester szerint (videó)

Antal Árpád rámutatott: a baloldal által bemutatott kidobott szavazólapok azonosító nyilatkozat nélkül eleve érvénytelennek minősülnek.

Szerdán este névtelen bejelentés alapján, az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze, Jedden egy illegális szemétlerakóban kidobva találtak 25-30 szavazólapot, de a választópolgárt azonosító kitöltött íveket és népszavazási szavazólapokat nem.
 

A baloldal gyakorlatilag alig pár perccel a hírek megjelenését követően egyből közleményeket adott ki, és csalást emlegetve jelezték: az eddig beérkezett összes, mintegy 150 ezer levélszavazatot meg kell semmisíteni.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közösségi oldalán reagált a hírre, ahol először is leszögezte, hogy az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó.

A képsorok megerősítik, mint fogalmazott, hogy „egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék”.

Mindannyian tudjuk, akik levélszavazatot töltöttünk ki, hogy minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat – mutatott rá. 

Fidesz: a kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes

A kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes - reagált a Fidesz a baloldal választási csalással kapcsolatos vádjaira az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Azt írták: a baloldal "a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni".

"Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat" - írta a Fidesz.
 

Kelemen Hunor: a határon túliakat próbálják megbélyegezni

Egyértelmű és buta provokációról van szó – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy sajtóbeszámolók szerint kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak a Marosvásárhellyel szomszédos Jedden egy illegális szemétlerakóban.

A választások célegyenesében próbálják manipulálni ilyen módon a közvéleményt, hitelteleníteni akarják a határon túliak szavazatait, a szavazás egészét, és ez teljes mértékben elítélendő. Szó sincs semmiféle választási csalásról

– fogalmazott a politikus. Kelemen Hunor elmondta: jól mutatja a szándékot, hogy a szavazólapokat csak annyira égették el, hogy azért látható legyen a baloldali vagy bármilyen pártra leadott szavazat. Hozzátette azt is, információi szerint a rendőrség egyetlen nyilatkozatot sem talált a helyszínen, ami nélkül nem is érvényes a levélszavazat, hiszen nincs ott a személyes igazolása annak, hogy ki adta le a voksot.
 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a 2022-es romániai népszámlálásról tartott sajtóbeszélgetésen Kolozsváron 2022. január 14-én.
Forrás: Kiss Gábor / MTI


Ez is azt mutatja, hogy manipulálás és provokáció történt. Aki ilyesmire vállalkozik, az bármire képes – fűzte hozzá Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy ki állhat a provokáció mögött, az RMDSZ elnöke azt mondta: még épp csak megjelent a hír, a vizsgálat el sem kezdődött, máris azt kérik, hogy a határon túli szavazatokat érvénytelenítsék, ami elfogadhatatlan. – Ezzel próbálják megbélyegezni az összes olyan magyar állampolgárt, aki Magyarország határain kívül él – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

RMDSZ: A közvélemény aljas manipulálása történik!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben ítélte el azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy választási csalás történt. Az RMDSZ azokra az erdélyi és magyarországi sajtóban megjelent felvételekre reagált, amelyek a Maros megyei Jedden eldobott szavazólapokat mutatnak zsákokba gyűjtve.

Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk! – áll az RMDSZ állásfoglalásában.

Reagált a vádakra Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke is. Mint fogalmazott, „ez egy egyértelmű provokáció, ami a határon túli szavazási folyamatot akarja hitelteleníteni”.

Le akarják járatni a határon túli szavazókat, és azon partnerszervezeteket, akik egyébként segítenek abban, hogy biztonságosan célba érjenek a levélszavazatok. A diverzió jellegét egyértelműen bizonyítja az, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje már kérte az összes határon túli szavazat érvénytelenítését. Minden erdélyi, székelyföldi magyar nevében kikérem magunknak, nem vagyunk csalók! – írta Facebook-bejegyzésében Kovács Mihály Levente.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke megjegyezte: tudomása szerint a helyszínen talált levélszavazatok között egyetlen egy azonosító nyilatkozatot sem találtak. – Ez is csak a diverzió gyanúját erősíti meg, hiszen – mint tudjuk – azonosító nyilatkozat nélkül minden leadott levélszavazat érvénytelen – tette hozzá a politikus.

 

Borítókép: Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra a csíkszeredai főkonzulátuson 2018. március 29-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!