Oszkó

2015.07.08. 18:18

Szombathelyi gyerekek látogattak egy napra Oszkóba

Oszkó – Egy napra az oszkói pincékhez költözött a kézműves tábor. Lovaskocsizás és népi játékok színesítették a kézműves programokat.

Bakos Ágnes

– A Dóri egyébként is nagyon jól rajzol, azért ilyen ügyes! – kiabálta egy kislány, amikor a színes homokkal festettek a gyerekek, árnyékba húzódva, az egyik oszkói pincében. Virágokat, madarakat, lepkéket kaptak fehér papíron, kontúrral a gyerekek. Színezni pedig ragasztóval és a szivárvány minden színében pompázó homokkal tudták – így készültek a homokképek. Nagyon hamar ráéreztek a feladatra, bár volt, aki előnyben volt, hiszen már dolgozott ilyen technikával.

– Az idei tematikája a már hagyományos kézműves táborunknak a kő, a papír és az olló. Mindegyik elemnek külön napja van a héten és külön csoportokba rendeződnek a gyerekek – sorolta az e heti foglalkozásokat Geosits Judit, a foglalkozás vezetője.

– Készítettünk dobozt, papírmasé technikával és volt kőfejtörő is már – sorolta Gaspari Dóra. Visszatérő táborozó, és az idei tematika is nagyon tetszik neki. A kőfejtörő eredményét még nem tudja, majd a hét végére kiderül, melyik táborozó tudott legtöbbet az ásványokról.

Dóra mesélt a számháborúról, az is volt már a héten. Azt már Geosits Judit tette hozzá, hogy fantasztikus csapatzászlókat készítettek a gyerekek: a kő, a papír és az olló csapat tagjai is. Oszkóba elsősorban a népi kultúra megismerése miatt jött a táborozó gyereksereg.

– Az erdőjáráson még bekötött szemmel is kellett menni – mesélte Dóra. A népi játékok egy másik állomása volt a napnak: gólyalábat próbálhattak ki és egy koordinációs szerkezet tetszett nagyon a lányoknak, amikor egymásra utalva, egy sílécszerű eszközzel próbáltak sétálni a pincéknél – sok-sok nevetés kíséretében.

A lovaskocsinak is óriási sikere volt: két ló vontatta a kocsit, amivel bejárták a környéket az apróságok. Hat-tizenkét évesek és négy-hatévesek is vannak, a kicsiké a „szöszölő” fantázianevű tábor, ők is kirándultak a nagyokkal Oszkóba. Az ovisok külön, a nagyobbak pedig három csapatban próbálták ki az oszkói feladatokat.

– 45-en vannak a héten a táborban, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy várólistáról kerültek be a gyerekek, a létszámot sajnos meg kell húznunk – mondta Geosits Judit.

Eddig a legnagyobb sikere a kőfaragásnak volt, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyöngyözés és az agyagozás is kedvenc lesz még a héten. Hihetetlenül lelkesek és ügyesek a gyerekek.

Igazi csapatépítés, stratégiai játék minden feladat, és megállják a helyüket – ez látszott a tábor harmadik napján.

– Fantasztikusak a gyerekek, minden munkaállomáson rácsodálkozik az ember a tehetségükre és a kreativitásukra – mondta Geosits Judit.

Az oszkói kiránduláson az ebéd sem maradt el: helyben készült langallót kaptak a gyerekek. Az egész héten készülő alkotásokat bemutatják majd a tábor zárásakor. Akkor majd a szülők is megcsodálhatják a munkákat. Nem is kiállítás lesz, hanem egy performansz a Gyermekek Házában, hiszen néhány órára kerülnek csak posztamensekre az elkészült kő, papír és olló tematikájú, technikájú alkotások. Utána hazaviszik majd a lelkes és ügyes kézművesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!