Oszkó

2015.10.05. 07:57

Harmincévesek lettek az oszkói hegypásztorok

Oszkó – Szőlőhegyi piknikkel ünnepelte szombaton fennállásának harmincadik évfordulóját a Hegypásztor Kör.

Tersztyánszky Krisztina

Ma már történelem: 1985-ben összefogott néhány oszkói fiatal, hogy megmentse a pusztulástól a helyi szőlőhegy düledező pincéit. Amikor később megjelent az egyesületi törvény, ők voltak az 1. számú civil szervezet a Vas megyei nyilvántartásban. Talán akkor még ők maguk sem gondolták, hogy milyen sokszínű és sikeres tevékenység fog kinőni a kezdeményezésükből. A fiatalokból álló egyesület sikeresen átvészelte a nemzedékváltást, és a mai napig mindig akad a faluban tenni akaró fiú és lány, aki a „kiöregedők" helyébe lép.

A jubileumi piknikre elsősorban azokat a civil partnereket hívták, akik a harminc év alatt segítették a munkájukat. Itt voltak azok a szervezetek is, amelyek a kör szervezőkészsége nyomán jöhettek létre – mint a Borbarát Kör vagy a helyi termelők csoportja. Főzőcskéztek, mustot préseltek, beszélgettek, múltat idéztek.

Kovács István, Zágorhidi Czigány Csaba, Kámán István

Délután az emlékezők egybegyűltek, hogy kézbe vehessék a harmincadik jubileumra készült kiadványt. Kámán István szerkesztő elmondta: egykori levelezésekbe, naplókba, sajtómegjelenésekbe ásta bele magát, hogy hitelesen írhassa meg a hegypásztorok krónikáját az 1985-ös, tábortűz melletti alakuló üléstől napjainkig. (Az is sokat elárul, hogy ez már a kilencedik kiadvány az egyesület történetében.) Az egyesület krónikásának is tekinthető szerző hangsúlyozta, hogy az eredeti célkitűzésnél, a szőlőhegyi értékek megőrzésénél a hegypásztorok már sokkal előbbre járnak. Működésükből a falu rengeteget profitált: nekik köszönhető, hogy Oszkó neve nemcsak megyei, hanem országos szinten is ismert lett. Felsorolni is nehéz, hogy a harminc év alatt mennyi kezdeményezés fűződik a nevükhöz: a kézi aratás és zsupkészítés felélesztése, a hagyományőrző táborok, a  közösségi ház és a vinotéka, a turizmusfejlesztési és a helyi termék program, erdei iskolák, szőlőtelepítés, faültetés...

Kovács István és Baranyai Eszter vágták fel a tortákat.

Az emlékező beszélgetésen Zágorhidi Czigány Csaba, az egyesület alapító elnöke az indulás nehézségeiről szólt és arról, sajnálja, hogy az alapító tagok közül csak kevesen fogadták el a meghívást. Török Miklós meghatottan szólt a közösség rendkívüli összetartó erejéről, a szép emlékekről. Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere is megerősítette: a település az élen van és ezt mindenekelőtt a hegypásztorok kitartó munkájának köszönheti. Kovács István, a kör elnöke elmondta, hogy az egyesület a jövőben is az értékőrzést, a közösség megtartását  és az együtt végzett munkát tartja majd elsődlegesen célnak, és a jövőformálásban a régiek véleményére is számít.

A nap megkoronázásaként a meghívottak felvágták és elfogyasztották azt a két hatalmas születésnapi tortát, melyeket az ugyancsak a körhöz köthető oszkói cukrászműhelyben készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!