2016.04.26. 08:34
Saját készítésű pitypangszörppel kínálta vendégeit a Hegypásztor Kör a nyitott kertek napján
Oszkó - A Tájházak és a Nyitott Kertek Napját tartották meg szombaton a szőlőhegyen. Az országos programok egyik vasi helyszíne a Hegypásztor Kör birtoka volt.
A tájházak napjának hegyháti rendezvénye az oszkói pincéket állította fókuszba. Az érdeklődők megismerhették a boronafalú, zsúpfedeles épületeket, a zsúpkészítés fortélyait valamint régi, hagyományos mezőgazdasági gépeket próbálhattak ki.
Hegyi kemencékben sült finomságokkal, köztük a kenyértészta alapú langallóval kínálták közben a helyiek vendégeiket. A tematikus napon a szőlőhegyi Kneipp vízi játszótér és népi játékok várták a látogatókat.
A régi pincéket építészek, történészek mutatták be az érdeklődőknek.
A nyitott kertek napját a tájházi nappal párhuzamosan tartották: a Hegypásztor Kör birtokán őshonos alma, körte, cseresznye, szilvafák bontották éppen szirmaikat a jeles napra.
A látogatók a szervezet gyógynövénykertjében időzhettek. Szakavatott előadó beszélt a fűben-fában orvosság szemlélet jegyében az egészségmegőrző és helyreállító növényekről.
– A két országos rendezvényhez, a Tájházszövetség és a Gyümölcsészháló programjához szívesen csatlakoztunk. Ezek apropóján szerettük volna bemutatni saját értékeinket: a népi építészet helyi, megőrzött kincseit, a boronafalú pincéket és a kertünk értékeit, az őshonos gyümölcsfákat és a gyógynövénykertet –mondta el Németh-Kurimai Hajnalka.
A Hegypásztor Kör ügyvezetője hozzátette: A tájházak napja a 30 éve alakult egyesület tevékenységének bemutatására éppen kapóra jött. A szőlőhegyen két, úgynevezett boronafalú pincét állítottak a három évtized alatt teljesen helyre. Ezek mintájára két, a mai igényeknek megfelelő, de jellegében a pincékre hasonlító apartmanház is épült a hegyen. Ebben egyébként szállóvendégeket is fogad már a civil szervezet.
A tájházi tematika szellemében az egyesület készíttetett két fenyőfamakettet. A résztvevők feladata az volt, hogy ezek szétszedett elemeiből boronafalú présházat kellett összeállítaniuk, felépíteniük. Így a népi építészetről hallottakat a gyakorlatban is kipróbálhatták.
A tájházak napján a zsúpkészítés alapját jelentő rozsszalma cséplésének, kettőzésének, tetőre kerülésének szintén tanúi lehettek az érdeklődők a bemutatók során.
A vendégváró kóstolók alapanyagáért sem boltba mentek a hegypásztorok. Saját készítésű, illetve a falubeliektől kapott bodza-, málna-, szilva-, almalekvárral, házi szörpökkel kínálták az arra járókat. Ezt már a nyitott kertek napja apropójából.
– Most a pár napja a hegyen szedett alapanyagból készült pitypangszörpünkre vagyunk a legbüszkébbek. Először készítettünk ilyet és mindenkinek nagyon ízlik –újságolta még Németh-Kurimai Hajnalka.
A civil szervezet vezetője azt mesélte: minden, ami a hegyen terem, abból szörp, lekvár, tartós élelmiszer készült eddig is. Ezután így lesz ez még inkább. Sokat segít ebben a napokba átadott közösségi gyümölcsfeldogozó. Innen is került ki a nyitott kertek napjára most egy finomság: almalekvár készült két napja a főzőüstben. – A két országos akció jó alkalom volt arra, hogy a népi építészet és a természeti kincsek megőrzése terén végzett értékmentő tevékenységünket bemutathassuk. Természetesen mindez a részünkről nem öncélú. Szeretnénk kedvet, mintát adni látogatóinknak, hogy mindezt ők is megtegyék saját környezetükben, ha késztetést éreznek rá a látottak után – összegezte a nap tapasztalatait és jelentőségét a Hegypásztor Kör ügyvezetője.