Otthon

2010.05.04. 04:29

Itt van a piknikezés, a szabadtéri ételkészítés szezonja

Itt a május, kezdődik a szabadtéri ételkészítés, piknikezés szezonja. Ideje elgondolkodnunk, hogy milyen alkalmatosságokat veszünk vagy alakítunk ki a kertünkben.

Tersztyánszky Krisztina

A kertben kialakított tűzrakó hely bográcsozásra és szalonnasütésre egyaránt legyen alkalmas. Válasszunk széltől védett, árnyékos, pázsittal körbevett területet a ház közelében, ahol lehetőleg a szomszédokat sem zavarjuk. A tűzrakó hely peremét ne építsük alacsonyra. A tégla- vagy betonkeret legyen 60-70 centi magas, hogy kényelmes legyen a sütögetés. Akár kis fémkampókat is rögzíthetünk a szélére, amibe beleállíthatjuk a nyársakat.

A tűzrakó helyet olyan tágasra készítsük, hogy ugyanitt tudjunk bográcsozni is. A bogrács ősi főzőedény, amit már a lovas nomádok is használtak. Készülhet rozsdamentes anyagból, zománcozott kivitelben, rézből, alumíniumból vagy vasból egyaránt. Eltérések leginkább az árban és a tisztíthatóságban vannak. Megkülönböztetünk gulyás-, halfőző és tálalóbográcsot. Míg a gulyásfőző bogrács kehely alakú, a halfőző a szájánál szűkül, így kisebb a benne lévő folyadék felülete, és nem olyan nagymértékű a párolgás.

A bogrács rögzítéséhez kell még egy háromlábú vagy L alakú állvány, valamint lánc, amivel szabályozható, hogy milyen mélyen eresztjük a tűz fölé az edényt. A hagyományos fatüzelés helyett ma egyre többen választják a bogrács alá állítható gázrózsát. Igaz, hogy így nem lesz kormos az edény alja, de ezzel együtt elvész a szabad tűz fölött készült gulyások és pörköltek megmásíthatatlan füstös íze is.

A szabadtéri étkezések újabb változata a grillezés, amihez ma már a korszerű kellékek sokasága közül válogathatunk. A hagyományos faszenes, öntöttvas grillek mellett tért hódítanak a lávaköves és az elektromos bar-becue-k is. Ugyancsak újkeletű a tárcsán sütés, melynek nagy előnye, hogy a sörrel vagy borral locsolt sült alatt megmarad a pikáns pecsenyelé, amiben akár babot vagy káposztát is párolhatunk.

A grillrácsra is ajánlatos alutálcát helyezi, így a zsiradék nem lobbantja be a parazsat. A faszenet sütés előtt fél órával gyújtsuk el, mert a sütés akkor a leghatékonyabb, amikor a parázs fehéren izzik. A grillsütők többségét szabadon lehet mozgatni, akárhol leállíthatjuk. Mellé kis asztalkára helyezzünk el minden kelléket, amire munka közben szükségünk lehet: lapátot, csipeszt, nyársakat, az előkészített húsokat, fűszereket, mártásokat. A grillezett húsba soha ne szúrjunk villát, mert a hús értékes leve kifolyik. Lefedhető grillben gyorsabban puhul az étel.

A szabadtéri étkezések újabb változata a grillezés, amihez ma már a korszerű kellékek sokasága közül válogathatunk. A hagyományos faszenes, öntöttvas grillek mellett tért hódítanak a lávaköves és az elektromos bar-becue-k is. Ugyancsak újkeletű a tárcsán sütés, melynek nagy előnye, hogy a sörrel vagy borral locsolt sült alatt megmarad a pikáns pecsenyelé, amiben akár babot vagy káposztát is párolhatunk.

A grillrácsra is ajánlatos alutálcát helyezi, így a zsiradék nem lobbantja be a parazsat. A faszenet sütés előtt fél órával gyújtsuk el, mert a sütés akkor a leghatékonyabb, amikor a parázs fehéren izzik. A grillsütők többségét szabadon lehet mozgatni, akárhol leállíthatjuk. Mellé kis asztalkára helyezzünk el minden kelléket, amire munka közben szükségünk lehet: lapátot, csipeszt, nyársakat, az előkészített húsokat, fűszereket, mártásokat. A grillezett húsba soha ne szúrjunk villát, mert a hús értékes leve kifolyik. Lefedhető grillben gyorsabban puhul az étel.

A szabadtéri étkezések újabb változata a grillezés, amihez ma már a korszerű kellékek sokasága közül válogathatunk. A hagyományos faszenes, öntöttvas grillek mellett tért hódítanak a lávaköves és az elektromos bar-becue-k is. Ugyancsak újkeletű a tárcsán sütés, melynek nagy előnye, hogy a sörrel vagy borral locsolt sült alatt megmarad a pikáns pecsenyelé, amiben akár babot vagy káposztát is párolhatunk.

A grillrácsra is ajánlatos alutálcát helyezi, így a zsiradék nem lobbantja be a parazsat. A faszenet sütés előtt fél órával gyújtsuk el, mert a sütés akkor a leghatékonyabb, amikor a parázs fehéren izzik. A grillsütők többségét szabadon lehet mozgatni, akárhol leállíthatjuk. Mellé kis asztalkára helyezzünk el minden kelléket, amire munka közben szükségünk lehet: lapátot, csipeszt, nyársakat, az előkészített húsokat, fűszereket, mártásokat. A grillezett húsba soha ne szúrjunk villát, mert a hús értékes leve kifolyik. Lefedhető grillben gyorsabban puhul az étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!