Otthon

2012.06.19. 09:48

A tízcsíkos krumplibogár ellen jöhet a ragyás futrinka

Még bármilyen lehet a kertészeti szezon, de azt már bátran kijelenthetjük: a krumplibogár-termés kiemelkedőnek mutatkozik.

Fincza Zsuzsa

Ismerjük el, csinos rovarról van szó, kitinpáncél szárnyfedői élénksárgák, öt-öt fekete csíkkal, a latin neve nem véletlenül decemlineata, ami tízcsíkosat jelent. A bogárbőségben az időjárás is ludas, hiszen az áttelelés után csak akkor bújnak elő a talajból, ha a hőmérséklet legalább egy héten át meghaladja a 10-12 Celsius- fokot, s az eső kellőképpen feláztatja a talajt. A földből kikászálódva elkezdenek vándorolni, s meg sem állnak, amíg meg nem találják a terített asztalt biztosító növényzetet – s ez leginkább a krumpli, de imádják a padlizsánt is, s nem vetik meg a paradicsomot sem. Többnyire gyalog járnak, legfeljebb rövid távú repülésre vállalkoznak, tehát minél távolabb ültetünk az előző évi krumpliföldtől, annál kevesebb éri el a növényünket.

A vetésforgó mellett az alapos őszi és tavaszi földmunkákkal is apaszthatjuk az állományt, körbekeríthetjük krumpliföldünket műanyag fóliával bélelt bogárfogó árokkal is (esküszöm, jövőre kipróbálom), az ebbe beleesett vándorok 90 százaléka ugyanis képtelen kikecmeregni belőle. A sorközöket gabonaszalmával takarhatjuk, ezzel kedvező klímát biztosítunk a lárvaevésben élenjáró futóbogaraknak, köztük a ragyás futrinkának, amely szívesen felveszi étrendjébe a még puhatestű állapotban lévő krumpli-kártevőt.

A beszédes nevű rovarért tűvé tettem a kertet, a gyümölcsöst, de csak kettőt találtam, így aztán maradt a régi, bevált, ám roppant strapás módszer, minden áldott nap leszedem az összes bogarat és lárvát – már amennyit megtalálok – és likvidálom az egész feneketlen bendőjű társaságot. Amúgy ha a bokrokat megrázzuk, a bogarak reflexszerűen levetik magukat a növényről, a bakhátak közötti vályúból össze lehet őket szedegetni, a falánk lárvák viszont nem hagyják ott a finom falatot, őket kézzel tessékelem bele a műanyag pohárba. Minden napra akad új adag, pedig igyekezni kell, ha teljesen kifejlődnek, bebábozódnak, bogárrá alakulnak, még az idén petét rakhatnak. Akár ezret is. Állítólag a sorok közé ültetett fokhagyma és bab, valamint a közelbe telepített torma riasztóan hat rájuk. Előbbi nem, az erjesztett csalánlé azonban bevált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!