Otthon

2012.10.09. 07:36

Különleges gyümölcsök a kiskertből

Itt a cserjeültetési szezon. Kiskertünkben több olyan különlegességet is megtermelhetünk, ami boltokban nem is kapható, vagy csak nehezen szerezhető be.

Varga Krisztina

A különleges, egészséges, vitamindús bogyósokat termő cserjék már nálunk is kaphatóak, ültetéshez a kertészetekben szakszerű tanácsokat is kaphatunk.

Népszerű gyümölcs mostanában a goji bogyó. A megvásárolt növényt ültessük ki szabad földbe. Nem kényes, szinte bármilyen talajban szépen fejlődik, de meghálálja, ha jó minőségű feketeföldbe kerül. A napos vagy a félárnyékos helyet kedveli. Nem kell sem trágyázni, sem tápoldatozni.

A fiatal növényt karózzuk meg. Idősebb példány esetén ritkítást kell végezni, hogy ezzel növekedését serkentsük. A goji bogyó nem fagyérzékeny – akár -25 Celsius-fokig télálló – de a fiatal növény kissé visszafagyhat. Ettől nem kell megijedni, mert természetes folyamat, akárcsak az, hogy ősszel lehullnak a levelei. A kis cserje tavasszal újra kihajt és több oldalhajtást hoz, elkezd bokrosodni.

A gyümölcsök érése augusztus, szeptember körül várható. Szaporítása dugványról, vagy magvetéssel történik.

A goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan antioxidánsok.

Egy másik nálunk is elérhető különlegesség a szibériai mézbogyó, amely egy mintegy másfél méter magasra növő cserjén terem. Talajban nem válogat, napos vagy félárnyékos helyre is ültethetjük. Több fajtája létezik, ezért a bogyók érési ideje, alakja, mérete is eltérő lehet.

Érdemes két különböző mézbogyót ültetnünk egymás közelébe, hogy nagyobb és bőségesebb terméshozamot érjünk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!