Otthon

2012.11.19. 15:14

Biztonságos otthon

Püspökmolnári - Mindannyian szeretnénk, ha távollétünkben biztonságban tudhatnánk otthonunkat, javainkat. Ezért aztán az erre specializálódott cégek új meg új védelmi és riasztórendszereket fejlesztenek ki. Nem könnyű köztük az eligazodás. Egy olvasónk segített abban, hogy megmutassuk, milyen funkciók is várhatók el egy igazi huszonegyedik századi riasztótól.

Tersztyánszky Krisztina

Piri I. Tamás püspökmolnári olvasónk, híradástechnikai szakember lévén egy új technológia tesztelésére kapott lehetőséget. Arra gondolt, megosztja tapasztalatait, mivel azoknak, akik peremkerületben, vagy hozzá hasonlóan egy félreeső kis faluban laknak, nem mindig jelent megoldást a rendőrségre bekötött riasztórendszer. Egy korszerű berendezéssel viszont az ember a saját vagyonának őre lehet. Bármerre jár, a saját telefonkészülékén, nagy felbontású képen  kísérheti figyelemmel, hogy mi újság van otthon. Ráadásul, az új technológia segítségével akár be is avatkozhat: világítást kapcsolhat, bezárhatja az ajtót, vagy akár kommunikálhat is a távolból a  saját betörőjével. Füst érzékelése esetén pedig például elzárhatja a gázfőcsapot.

Az egész berendezés nem áll másból, mint egy speciális beltéri kamerából, valamint a tulajdonos okostelefonjából. (A helyszíni kamerák számát a rendszeren belül 16-ra, a telefonok számát pedig tízre lehet növelni)
 
- A beüzemelés úgy történik, hogy a net csatlakozási ponton a szolgáltató biztosít egy modemet, melynek van IP címe.  Amennyiben tovább akarjuk bővíteni hálózatunkat, csatlakoztatunk hozzá egy routert, melynek szintén van IP címe, mint ahogy  a kameráknak is. A gyártó cégek megadják telepítő programjukat és a kiválasztott jel a felhasználó készülékére kerül. Fizikai portok és maskok kiosztásával épül fel a rendszer. A felhasználó készüléke többféle lehet, az általam használt gyártmány alkalmas  arra, hogy folyamatosan nézhető legyen rajta a lakásban elhelyezett kamera képe. 

A Piri I. Tamás által tesztelt készülékbe  képrögzítőt és walkie-talkie-t is beépítettek. Amikor a lakásban elhelyezett Push Video kamera mozgást észlel, azonnal riasztást küld a zsebében levő mobiltelefonra. Az új technológiának köszönhetően a kép felbontása olyan nagy, hogy akár nagyítható is, rá lehet zoomolni egy-egy apróbb részletre - adott esetben például arra, hogy milyen tetoválás van az illetéktelen behatoló karján. A beépített walkie-talkie pedig a kommunikációra is lehetőséget ad.

Az effajta beltéri kamerák felhasználhatósága szinte végtelen. Lehetőséget nyújt például az otthon, felügyelet nélkül hagyott gyermekek vagy idős emberek őrzésére, az állandó kapcsolattartásra. Kültéri kamera felszerelésével pedig megkönnyíthető a polgárőrök munkája, megoldható a nagyobb ipari telephelyek megfigyelése.

Piri I.  Tamás azt is elárulta, hogy  az IP rendszer telepítését  az illetékes internet szolgáltatótól kell kérni, amit az bizonyos térítés ellenében tesz lehetővé. Neki, Püspökmolnáriban  zökkenőmentesen sikerült ezt  a szolgáltatójával megoldania. Egyébként a huszonegyedik századi rendszer nem költségesebb a korábban megszokottaknál.

Tegyük hozzá: a technológiai fejlesztés vágtat, ehhez azonban a törvényi szabályozásnak is fel kell zárkóznia. Az új és új riasztórendszerek használatával kapcsolatban felmerülhetnek bizonyos személyiségi jogi, adatvédelmi aggályok is, amelyeknek kezelése rövidesen követni fogja a technológiai fejlődést.

 

A most tesztelt berendezést folyamatosan fejlesztik a gyártók. A bemutatott kamera LAN-nal csatlakozik, de már Magyarországon van a WI-FI változat is. A jövő évtől tervezik újabb, védelmet szolgáló szerkezetek távolbóli üzemeltetését is, ezek  törvényi feltételei 2013. január elseje után lesznek adottak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!