Otthon

2013.01.28. 19:48

Éberebb kéményseprők

Két év múlva az új törvény értelmében már szén-monoxidmérést is végeznek a lakásokban a kéményseprők - tudtuk meg Tóth Lajostól, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. műszaki igazgatójától. Érdemes beszerezni jelzőkészüléket is.

Tersztyánszky Krisztina

A kéményseprési szolgáltatás részletes feltételeit az önkormányzat határozza meg, így a fizetendő díjtételeket is. A szakmai feltételeket azonban törvény, illetve annak végrehajtási rendeletei szabályozzák. A 2013. január elsejétől érvénybe lépett új törvény például előírja, hogy a szolgáltatónak a területén levő kéményekről nyilvántartást kell vezetnie, rögzítenie az elvégzett munkákat és az esetlegesen észlelt hiányosságokat. A lakosság szempontjából ennél fontosabb változás, hogy a szolgáltatás folyamatosan bővülni fog. 2014-től kötelező lesz a kéményre kötött tüzelőberendezések füstcsöveinek és az égési levegő ellátásnak a vizsgálata, 2015-től pedig szén-monoxidmérést is kell majd végezniük a kéményseprőknek.

Ott, ahol nyíltlángos, azaz nyílt égésterű gázkészülék üzemel, így a konyhában is, szükség van szellőző nyílásra, vagy légbeejtőre. Iván Sándor is tudja ezt, gondoskodik az égéssel elhasznált levegő utánpótlásáról. Fotó: Benkő Sándor

Az évek óta sajnos újra és újra előforduló balesetek megelőzésével kapcsolatosan Tóth Lajos elmondta:

- A szén-monoxid mérgezések legnagyobb százalékban az égési levegő hiányára vezethetők vissza. Különösen könnyen megtörténhet a baj, ha egy régi lakásba új, fokozott légzárású nyílászárót építettek be, vagy ha a gravitációs (nyílt égésterű) tüzelőberendezés a konyhai szagelszívóval egy időben működik. Célszerű elhelyezni a kereskedelemben kapható szén-monoxid-érzékelő, illetve -jelző készüléket. E riasztókat általában a fűtőberendezések, kályhák közelében kell elhelyezni, 150-200 centiméter magasságban, mivel a pincékben keletkező mustgázzal ellentétben a szén-monoxid fajsúlya a levegőével megközelítőleg azonos. A szén-monoxidjelzőt szilárd tüzelés esetében is ajánlott felszerelni, mivel e tüzelési mód esetén is keletkezhet szén-monoxid, illetve égéstermék-visszaáramlás, ha nem megfelelő a tüzelési technika, ha tökéletlen az égés. Az érzékelő sípoló hangot ad, s bizony előfordult már, hogy az alvó családot az mentette meg, hogy a sípolásra felébredtek, s gyors szellőztetéssel meg tudták előzni a tragédiát.

A mai építési előírások szerint már minden olyan helyiségben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, kötelező a tüzelőberendezés igénye szerint méretezett légbeejtő létesítése. Ez lehet a falban, vagy az ablakba építve. Ezzel kapcsolatban a kéményseprőknek vannak rossz tapasztalatai. Előfordult, hogy egy lakásban leragasztották a légbeejtőt, hogy ne jöjjön be a hideg, és mérgezés lett a felelőtlenség következménye.

A tüzelés során mérgező gázok keletkeznek, melyeket biztonságosan kell elvezetni. Gravitációs készülékek esetében meg kell győződni az égési levegő utánpótlásáról. Az úgynevezett turbós gázfűtő-berendezés esetében erre nincs szükség, mert ez nem a lakás levegőjét használja az égéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!