Otthon

2013.01.28. 21:10

Parketta vagy szőnyeg

Ilyenkor, télen napjaink legnagyobb részét a nappaliban töltjük. Ha vendég érkezik, őt is legvalószínűbben itt fogadjuk. Milyen burkolattal érdemes ellátni ezt a frekventált helyiséget?

Tersztyánszky Krisztina

Ha a praktikum felől nézzük, a hidegburkolat tűnik a legjobb megoldásnak. A meleg színű járólap, a mészkő borítás kopásálló és a szennyeződést is jól bírja, illetve könnyen és gyorsan tisztítható. Aki barátságtalannak tartja, még mindig tehet rá a forgalmasabb helyeken egy rongyszőnyeget. Melegebb hatást kelt, és növeli a hő- és a komfortérzet a parketta. Ez a megoldás tartós is, egy jól lerakott, jó minőségű parketta akár több generációt is kiszolgál. A felületkezeléshez használjunk vízbázisú lakkot. A parkettára szőnyeget is tehetünk, a szoba berendezésétől függően egyszínűt, absztrakt mintásat, vagy akár klasszikus perzsaszőnyeget. Ha évszakonként váltjuk a lakástextilt, a téli hónapokban részesítsük előnyben a sötétebb tónusokat.

Nappali esetében főként családi háznál kevésbé szerencsés választás a padlószőnyeg. Nagyon sok por, és más allergén anyag bújhat meg a szőrszálak között. Nagyon fontos, hogy gyakran porszívózzuk, de így is előbb-utóbb el fognak színeződni, kopni a gyakrabban használt területek. Ezt kivédhetjük, ha már a szőnyeg lerakásánál olyant vásárolunk, amely négyzetes elemekből rakható le így utóbb újra cserélhetjük a kopottabb vagy sérült részeket, nem kell az egész helyiséget újra burkolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!