Otthon

2013.03.12. 07:52

Trendek a háztartásban

Szombathely - Március hónapban Szabó Levente fiatal vasi ipari formatervező kiállítása látható a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában, az úgynevezett Puskás Galériában. Háztartási gépek, tervek, ötletek sokasága várja itt a látogatót.

Tersztyánszky Krisztina

Szabó Levente a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ismerkedett az ipari formatervezéssel. 2007-ben első díjat nyert az egyik legnagyobb háztartásigép-gyártó cég nemzetközi pályázatán, és ezzel el is indult a szakmai siker útján. Svéd-, majd olaszországi gyakorlat után azóta is Itáliában dolgozik, az Electrolux Design csapatában, és megkeresik egyéb külföldi megrendelők is. Vele beszélgettünk arról, vajon mi is a szerepe az ipari formatervezésnek mai háztartási gépeink megálmodásában?

- Az, hogy valaki tud rajzolni, három dimenzióban látni, még nem elég az ipari formatervezéshez - árulta el Levente. - Ehhez egy gondolkodásmódnak kell párosulnia a felhasználói igényekkel és a tervezői szándékkal, és mi, formatervezők ezt az információ-csomagot közöljük a művészet eszközeivel. A műszaki háttér is fontos pillére a munkánknak. Az egyetemen ugyan tanultunk alapokat, de a technológia napról napra változik. Egy műszaki háttér-team segíti a munkánkat, hogy megértsük, mi is az, amit becsomagolunk.

Szabó Levente az általa tervezett háztartási gépek egy csoportjával. A szakközépiskolában, ahol kiállítása nyílt,  a diákok is érdeklődtek az energiatakarékos csodák iránt. Fotó: Szendi Péter

Érdekes, hogy hogyan is születik meg egy-egy új háztartási gép. Kétféle utat járhatnak a tervezők. Az egyik, hogy a gyártó találja ki az új trendet, amivel egy háztartási folyamat hatékonyabban végezhető el, és ezt alakítják a felhasználói igények szerint. A másik útvonal, amikor már eleve a felhasználótól kérdezik meg, hogy mi legyen a jövő trendje, és már a tervezés fázisában ezt tartják szem előtt. Hogy éppen melyik út járható, az az adott terméktől függ. A felhasználók véleménye azonban  mindig fontos.

- Amikor a környezetemet rendben tartom, magam is megfigyelem, hogy mi az, ami zavar, melyik eszközt lehetne praktikusabbá tenni. Ugyanezt meg szoktam kérdezni a családtagoktól, barátoktól is. Amikor viszont egy konkrét problémára keresünk választ, akkor kimegyünk, és célzott felhasználói felmérést végzünk tesztekkel, kérdőívekkel. A fiatal formatervező szerint a háztartási gépek iránt ma egyértelműen az egyszerűség a legfőbb követelmény. Mindenkinek kevés az ideje, szeretnék a főzést, mosást, takarítást a lehető legjobban megkönnyíteni. Olyan eszközöket keresnek, amelyek egy gombnyomásra elvégzik a munkát. Természetesen fontos szempont az is, hogy az adott eszköz a lehető legkevesebb energiát eméssze fel és ne szennyezze a környezetet. Nem biztos, hogy luxus a legújabb, formatervezett csodákat megvásárolni. Egy jól átgondolt terv, a felhasználóbarát, ergonomikus megvalósítás Levente szerint sokszor költséghatékonyabb lehet, mint azt gondolnánk. Erre jó példa az a futurisztikus, leginkább talán hangulatlámpára hasonlító mosógép prototípus is, amit a kiállításon megcsodálhatunk.

- Ezt a gépet a legteljesebben integráltuk a környezetbe, emberközeli, letisztult formát alkalmaztunk - magyarázza az alkotóteam tagja. - Falra szerelhető, ezért kevés helyet foglal. Egy három kiló kapacitású dobot helyeztünk el benne, ezáltal alkalmas a gyakoribb, kisebb víz- és energia-felhasználású mosásokra. A gép részeket elrejtettük, az ajtó is hátulról, egy rejtett fogantyúval nyitható. Azt, hogy a gép éppen mit csinál, a mosódob köré elhelyezett színes led fénysorral mondjuk el a felhasználónak. Ezért néz ki úgy a munkáját végző mosógép, mint egy modern hangulatlámpa.

 

Szabó Levente 2007-ben a "Környezetbarát háztartási készülékek" 2020-ra témájú versenyre egy kompakt mosógép koncepcióját készítette el, mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. A zsűri több mint 400 alkotás közül választotta ki első díjra a fiatal magyar designer pályaművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!