Otthon

2013.05.27. 16:31

Hímeznek, kötnek és horgolnak

A rábahidvégi asszonyok egy csoportja minden hétfőn egybegyűlik, hogy két órát közös kézimunkázással töltsenek el. Gobelin képtől az oltárterítőig sok szép holmi kerül ki a kezük alól.

Varga Krisztina

Szeptemberben lesz hat éve, hogy Borsitsné Rita a művelődési ház élére került. Tudta, hogy a faluban sokan ügyesen kézimunkáznak, meghirdetett hát egy gobelin kiállítást. A felhívásra közel ötven munka érkezett be, a kiállításnak nagy sikere volt.

Olyannyira, hogy néhányan úgy gondolták: ezt a technikát ők is szívesen megtanulnák. Így született meg a hímzőszakkör ötlete. Vagy huszan egybegyűltek, az ügyesebbek tanították a kezdőket. 

A kézimunka szakkör ma már több kiállítást tudhat maga mögött. Legfőbb profiljuk továbbra is a gobelin kép maradt, amelyekből Vasváron, Győrváron, sőt Szombathelyen, az MMIK-ban is bemutattak már egy-egy válogatást.  

- Nagyon szeretem a művészetet, a színeket, s ha önálló alkotásokat nem is készítek, a gobelinnel jól ki tudom magamat fejezni  - magyarázza Rita, a szakkör szervezője.  A szakkörben nem a művészet szintjén  dolgozunk, hanem a magunk örömére, a környezetünk szebbé tételére.

Jó érzés látni, ahogy az előnyomott képet kihímezzük, és az életre kel a munkánk nyomán. Mindegyikünknek más az érdeklődése: van, aki a csendéleteket szereti, más a tájképeket, az életképeket, vagy akár az egyházi témájú reprodukciókat.

A rábahidvégi kézimunka szakkör gobelinjeit legutóbb az oszkói szőlőhegyi vigasságon állították ki a kultúrpincében. A képen Kiss Mónika (Fotó: Szendi Péter)

Megtudjuk, hogy a szakkörtagok nem csak saját maguknak alkotnak, hanem jónéhány gobelin képpel díszítették már a felújított önkormányzati hivatalt is. A gobelin mellett sok más technikával is dolgoznak, egymást tanítgatva.  

Hímeznek, kötnek, subáznak, makraméznak. Horgolással készül náluk virág, ünnepi lakásdíszek,  kosárkák, de még rózsafüzér, gallér és fülbevaló is. Rácáfolva arra, hogy a mai fiatalok egy tűt se tudnak befűzni, Rábahídvégen foglalkoznak az ifjabb nemzedékkel is. Most is működik egy öt fős, iskolásokból álló csoport, akik a gobelin és a horgolás után most épp a keresztszemes hímzéssel ismerkednek. 

A kézimunkázók minden hétfőn délután összegyűlnek, s a művelődési házban együtt dolgoznak. Nem csak a kézimunka kedvéért járnak össze: nagyon jó közösség az övék. A szakkörben családias a hangulat: megvendégelik egymást házi süteménnyel,  anekdotáznak, az idősebbek mesélnek a fiataloknak, sőt közösen kirándulni is járnak. Ha néhány hetet ki kell hagyniuk, már alig várják, hogy újra találkozhassanak. 



 


Az asszonyok mostanában oltárterítőket és más egyházi textileket készítenek a helyi Szentháromság templom részére. A terítők lelógó szélét a barokk stílusú templom hangulatához igazodva keresztszemes rózsamintával díszítik, az egyházi év adott időszakának megfelelő színt - lilát, aranyat - használva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!