Otthon

2013.07.22. 16:31

Legszebb kert Vas megyében (7.) - Könnyen formálható örökzöldek

Herény- Folytatjuk a kertpályázatunkra beérkezett tíz legszebb kert bemutatását. Ma Benczik Gyuláékhoz látogatunk, Herénybe.

Tersztyánszky Krisztina

– Világéletemben szerettem a természettel együtt élni, s családommal tizennégy éve formálgatom ezt a kis kertet – mondja már az érkezéskor Benczik Gyula, aki ma, nyugdíjasként még több időt tud fordítani a ház körüli teendőkre, mint korábban. Alapelvével már az előkertben megismerkedhetünk: a családi házat övező kertbe nem szabad olyan fákat ültetni, amelyek idővel túlnőnek, elnyomják egymást. Pici csüngő barka, visszanemesített smaragdtuja - parányi , formás másai az eredeti növénynek. Gyula igazgatja őket metszőollójával, akárcsak a fotel vagy spirál alakúra nyírt kecskerágó bokrokat, vagy a vastag ágak tetején dús koronájúra metszett magnóliát. Az oldalkert felé kanyarodva egy ugyancsak törpe, csüngő tujafajta, a kinézete alapján jól illik rá a puli becenév.

Már meg se lepődünk, hogy Benczikéknél az erdei fenyő is törpe: hajtásai mindjárt a föld felett elágaznak, s a hűvöset kedvelő cserepes növényeknek adnak árnyat.

Házigazdánk a terasz köré vastag akácrönkökből épített körben virágágyást. Jól megférnek benne a melegkedvelő tarka egynyáriak az örökzölddel, a kövirózsával. Virágtálakban kaktuszok, pozsgás növények, begóniák veszik körül a kiülőhelyet, köztük, a sarokban kapott helyet a kiskutya, Süti otthona. A hátsó kertet balról – szerencsés megegyezés eredménye – a szomszéd élősövénye határolja, jobbról pedig Gyula sajátosan, boltívesre metszett tujasora. A gyomirtózott, tökéletes pázsit közepén köves út vezet hátra, mellette a már ismert tömzsi, ágasbogas smaragdtuják, mind egy-egy lámpával hangsúlyozva. Ebben a kertben a tó a sarokba került. Az egzotikus, csüngő kaukázusi fenyő a nagylány, Klaudia ötlete volt, amit édesapja egy vese alakú tóval egészített ki. A szép fa – a mögötte magasodó, kócos, virágzó tujával együtt – gazdag hajtásokkal hálálja meg a párás levegőt. Ahogy mindent, úgy a csobogót is saját kezűleg építette a házigazda: egy héten át ragasztgatta gondosan összeválogatott kövekből. Megjegyzi: az öreg farönkből kialakított madáretetőre a vadgalambok mindig párosával járnak. A víztükör nyugalmát Buddha vigyázza.

Két kivételesen nagyobb fa: egy normand fenyő és egy cseresznye, valamint egy csíkos dísznád új fejezetet nyit a kertben. Gyula itt alakított ki sütögetőhelyet, maga tervezte tűztérrel, flekkensütővel, saját készítésű bográccsal. Alatta pince, abban kút, melynek vize négy kerti locsolókutat táplál. Hátul díszlik a háziasszony bőven termő veteményese paprikával, paradicsommal, meg a szezonját élő fokhagymával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!