Otthon

2013.07.15. 17:53

Legszebb kert Vasban (6.) - Mesterséges patak csörgedezik az élősövény tövében

Sé - Folytatjuk a legszebb kert pályázatunkra beérkezettek közül a tíz legszebb bemutatását. Ezúttal Súri Andráshoz és feleségéhez, Katihoz látogatunk.

Tersztyánszky Krisztina

A házaspár tizenöt éve vásárolta meg a már évek óta lakatlan házat, s megkezdték az elhanyagolt kert rendberakását. Még ma sincs kész, és Kati szerint nem is lesz soha, hiszen mindig jönnek újabb ötletek, amiben kiélheti kreativitását.

A kert visszatérő eleme a háziasszony kedvence, a bontott tégla. Ez határolja a kerek ágyásokat, a tizenhat hónapos Andor homokozóját. Tavasszal a kert különleges hagymásokkal kezd, majd jönnek a primulák, íriszek, díszhagymák, virágzó díszcserjék, kerti pletykák, sásli-liomok kisebb gyűjteménye, lobéliák, szarkalábak, nyári orgonák különféle színváltozatai. Ősszel apró virágú krizantémok és évelő őszirózsák alkotnak élénk színfoltokat. Mindehhez a hátteret különleges, buja örökzöldek alkotják.

Az udvarban az egyik körülhatárolt sziget a haszonnövényeké, ám a család nem törekszik rá, hogy a zöldségeket elkülönítse a dísznövényektől. Kár is lenne: a padlizsán, a gömbölyű cukkini, a narancssárga karfiol, az édeskömény gumó látványnak sem utolsó. A vetemények gondozásából a tizenhárom éves nagylány, Bíbor is kiveszi a részét. A televízióból ellesett ötlet: földbe ásott, elvágott petpalackok segítségével közvetlenül a növények gyökeréhez vezetik az öntözővizet.

A víz fontos szerepet játszik a kis birodalomban. A központi tó vizét egy mesterséges patakon keresztül forgatják, mely a sövény tövében csörgedezik. A patakocska remek mikroklímájában jól érzi magát a vízitorma és számos más érdekes növény. A cserszömörce, a csillagvirágú magnólia mellett ehető termésű fácskák népesítik be a kertet. A datolyaszilva (khaki) és a csüngő eperfa sok lekváralapanyagot szolgáltat, a díszalma lombja pedig pedig a madarak kedvenc pihenőhelye. Erre is, meg a tóba épített üvegfalon át az aranyhalakra is jó kilátás nyílik a lakásból, illetve a kutyakozmetikusként dolgozó Kati műhelyéből. Aki még a megüresedett csigaházakat is gyűjti: a virágkarók tetejére tűzi őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!