Otthon

2014.02.03. 14:40

Mire számítsunk, ha cserépkályha építtetésbe vágunk?

Nincs is jobb egy hideg téli napon, mint a kályha meleg cserepeihez simulni. A cserépkályha építtetés azonban nem kis vállalkozás.

Tersztyánszky Krisztina

Szakemberhez fordultunk, hogy megtudjuk, mire is számíthatunk, ha cserépkályha építtetésbe vágunk. Először is felvetődik a kérdés: egyáltalán mekkora legyen a kályha?

– Abban az esetben, ha a cserépkályha lesz a főfűtés a helyiségben, általában azt vesszük alapul, hogy egy csempe egy légköbméter befűtését biztosítja – tájékoztat Papp Károly, aki régóta foglalkozik kályhák telepítésével. – Rásegítő fűtés esetében elsősorban a rendelkezésre álló helyhez igazítjuk a kályha méretét, formáját.

Az egyszerűbb fazonú kályhák építése 2-3 nap, de egy különlegesebb, padkás forma elkészítésére két munkással számolva öt-hat napot is rá kell szánni. A gyárilag csiszolt csempéken a helyszínen már csak minimálisat igazítanak a mesterek, de ha lakott helyiségbe, utólag építik be a kályhát, mindenképpen szükség lesz a bútorok lefóliázására, nehogy megsérüljön valami.

Fotó: Varga Krisztina

Ma már nem igazán ragaszkodik senki a hagyományos barna vagy zöld kályhához, a színeket bátran választhatjuk az ízlésünknek és a lakás hangulatának megfelelően. A csempék lehetnek fényesek vagy úgynevezett selyemfényűek. Talán kevesebben tudják, hogy gyártanak úgynevezett minimalista csempéket is, amelyek mérete eltér a hagyományostól. A megjelenése pedig hű az elnevezéshez: teljesen sima, minta nélküli, a belőle rakott kályha majdnem úgy néz ki, mint egy fehér fal.

– Manapság ismét nagy divat lett a beépített sütő – tudjuk meg a szakembertől. – Az ebben készült ételek íze, zamata teljesen más, mint a hagyományos gáz- illetve villanysütőben készülteké. De az sem utolsó szempont, hogy a kályha fűtésére szánt tüzelővel egyben az étel is elkészül. A másik „luxus” a fűtött padka, amely, ha a kályha saját csempéiből készül, a benne épített járat kialakításával oldható meg. Így kellemesen átmelegszik, nem kell a rideg anyagon ülni.

Ha mostanság, azaz télen, fűtési szezonban épül a kályha, mielőtt teljes üzemben fűteni kezdenénk vele, három hétig szárító fűtésnek kell alávetni. Ez azt jelenti, hogy nagyon kevés, teljesen légszáraz aprófával kezdjük el a begyújtást. Minden nap 1-2 kilogrammal emelhetjük az adagot, emellett a hamuajtót mindvégig nyitva kell tartani. Ha fűtési idényen kívül készül a kályha, akkor a tüzelő- és hamuajtó nyitvahagyásával természetes úton is kiszáradnak a belső járatok.

Nagyon fontos a már használatban lévő cserépkályha karbantartása is, amely nagyban megnövelheti az élettartamát. Célszerű minden fűtési szezon után szakemberrel kitisztíttatni, azaz a dugókat kivenni, a felgyülemlett koromtól és hamutól megszabadítani, kifugázni, a tűzteret kikenni. Ezáltal jelentősen megnövekszik az átrakás szükségessé válása előtti időszak.

 

Fontos a megfelelő tüzelőanyag

A cserépkályha fűtését mindig jó minőségű, száraz fával és megfelelő mennyiségű levegő biztosításával végezzük. A megfelelően kiszáradt tüzelőnek a hatékonysága is jobb és a kályha élettartamát is megnöveli. Mindig tároljuk szellős helyen, és ha tehetjük, már a begyújtás előtti napon vigyük be zárt térbe a tűzifát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!