Otthon

2014.05.26. 17:50

A LED fényforrásoké a jövő

Eljött az idő, amikor végleg búcsút mondhatunk a hagyományos, wolframszálas izzóknak. Ne sajnáljuk őket: nincs, amit a helyükbe lépő LED fényforrások ne tudnának, ráadásul sokkal gazdaságosabbak.

Varga Krisztina

Energiával takarékoskodni nemcsak a nagy háztartási fogyasztókon, hanem a lámpákon is tudunk. Különösen igaz ez a családi házakra, ahol több helyen van lámpatest, ennélfogva több helyen égve is maradhat.

A hagyományos izzókat felváltó fényforrások között árban és minőségben is nagy a választék. Komáromi Szilárd világítástechnikai szakembert kértük meg, hogy segítsen eligazodni. Megtudtuk, hogy jelenleg két alapvető típus közül választhatunk: a jól bevált kompakt fénycső és a LED fényforrások között. A hagyományos izzónál mindkettő takarékosabb, hiszen itt nem izzásból keletkezik a fény, tehát nem kell a felmelegedés miatti nagy energiaveszteséggel számolnunk. (Létezik még ezeken kívül halogén izzó is, ennél azonban csak 33 százalékos a megtakarítás.) De vajon mely érvek szólnak az egyik, és melyek a másik mellett?

– A kompakt fénycső a fénycső (neoncső) elvén működő, spirális cső, amely nemesgázzal van töltve – tudtuk meg. – Ezzel is jelentős energia megtakarítást érhetünk el, és az ára viszonylag kedvező. Az élettartama a LED-es fényforrásnak körülbelül a fele. Hátránya viszont, hogy a gyakori ki-bekapcsolást nehezen tűri, felkapcsolás után lassan éri el a teljes fényerőt, és sokan nem is tartják eléggé dekoratívnak. A LED fényforrásban a fényt dióda bocsátja ki. Előnyei a hosszabb élettartam, a hatékony energia-felhasználás, az azonnali teljes fényerő, a kapcsolgatások jó viselése és a dekoratívabb küllem.

Komáromi Szilárd bemutató állványon szemlélteti, hogy az új égők beleillenek a régi foglalatokba (Fotó: Szendi Péter)

Komáromi Szilárd eloszlatja azokat a tévhiteket, hogy aki LED-es izzót vásárol, annak nagy átalakításokra kell készülnie. Ezeket a korszerű fényforrásokat olyan foglalatokkal gyártják, hogy tökéletesen ki tudják váltani a hagyományos villanyégőket, mind a normál, mind az úgynevezett mignon-csavaros foglalatokban.

Ennél bonyolultabb kérdéshez érkezünk, amikor azt szeretnénk megtudni, melyik fényforrás melyik hagyományos égő fényerejét képes kiváltani. Úgy látszik, el kell felejtenünk a huszonötös vagy százas égő fogalmát, és hozzá kell szoknunk, hogy amikor égőt vásárolunk, több adatot is figyelnünk kell. Igaz, egyelőre azt is feltüntetik a dobozon, hogy az új termék melyik réginek felel meg, de jobb, ha megtanuljuk a számolást. Az egyik mérőszám, amit figyelnünk kell, a lumen, azaz fényerő. Egy régi százas égőnek körülbelül az 1400 lumen fényerejű „villanykörte” felel meg. A kelvin értéke azt mutatja meg, hogy a fényforrás fénye a melegebb vagy hidegebb tartományban van-e. Vagyis, ha valaki jobban szereti a meleg, sárgásabb színhőmérsékletet, annak alacsonyabb, 2700 körüli értéket kell választania, míg a 4000 kelvin semleges fehér színt takar. A 6500 kelvines fényforrás már szinte kékesen világít, ami egy kissé bántó lehet, de az egészségre egyik sem ártalmas.

A LED-es fényforrás egyetlen szépséghibája, hogy az elektronikája viszonylag nagy helyigényű, és ezért az úgynevezett G9-es pici, kapszula-szerű halogén égőket, amelyeket látványos csillárok pontszerű fényeiként használnak, nem képes kiváltani. Korlátozottak a lehetőségei ezen kívül a hangulatvilágításra is. Ha fényerő szabályozós kapcsolóval akarjuk szerelni, akkor az erre a célra gyártott speciális változatot kell megvásárolnunk, ami jóval drágább. Spotlámpákban például azonban verhetetlen a LED.

A szakember arra is felhívta a figyelmet: ragaszkodjunk a nagy, elismert gyártók minőségi termékeihez. Lehet, hogy maguk a chipek a noname termékekben is első osztályúak, ám ezeknél nem megoldott például a hűtés, a fényterelés, egyenlőtlen a színhőmérséklet. Így ezeknek a fényforrásoknak a fénye sem homogén, nem világítják be jól a kívánt területet, és minden bizonnyal rövidebb élettartamúak lesznek, mint a minőségi társaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!