Otthon

2014.05.05. 17:15

Konyhánk a számok tükrében

Amikor a konyha, az étkező méreteit tervezzük, leggyakrabban a 15 centiméter valamelyik többszörösével találkozunk.

Varga Krisztina

Gyakorló háziasszonyoknak nem kell magyarázni, hogy konyhából se a túl szűk, se a túlméretezett, sétatér jellegű nem kényelmes. A méretek megtervezésénél még ma is a 15-ös lehet a legfőbb szorzószám. A klasszikus csempeméret 15x15, a nagyobb méretű csempe, járólap pedig igen gyakran 30x30 centiméter. Az ablakok parapetmagassága hagyományosan 90 centiméter, az ajtók 90 vagy 105 centiméter szélesek, a szabvány magasság pedig 210 centiméter. Az előre gyártott konyhai eszközök (hűtőszekrény, mosogató, tűzhely) szélességénél is a 15-ös szám többszörösével fogunk találkozni: szélesség 60, magasság 90 centiméter, vagy ennél 15-30 centivel több. A faliszekrények mélysége is hagyományosan 30 vagy 45 centiméter.

A „konyhaszámtant" alapul véve ha két 60 centiméter mély bútorelemet helyezünk el egymással szemben, akkor a kényelmes megközelítés érdekében minimum 120 centis közlekedő helyet kell hagynunk a kettő között.

Ha már a számoknál tartunk: a finomabb munkavégzéshez – és ide tartozik az élelmiszerek előkészítése is – 200-250 lux fényerőre van szükség. Ez a mérőszám azonban sok tényezőtől függ, így a használó személy szemének állapotától, a fény közvetlen vagy közvetett voltától, illetve az égők búrájától és a fényforrás színétől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!