Otthon

2014.09.22. 16:50

Kandallók: Nem száll el a tűz melege

Nárai - A közeledő fűtési szezon miatt ismét az érdeklődés középpontjába kerül a kandalló, amely a családi házaknak, nagyobb lakásoknak igen gyakori tartozéka.

Tersztyánszky Krisztina

Mit tudnak a modern kandallók – erre kerestük a választ Miháczi Szilveszter kandallóépítő mestertől. Elöljáróban elmondta: a mai kandallók már képesek akár egy egész ház fűtését is megoldani, alacsony költséggel.

– Ami a trendeket illeti: a minimalista stílus, a falszerű puritán megjelenés után az utóbbi években a gyártók elindultak a minél meghökkentőbb formák irányába. Ezek mellett azonban továbbra is népszerű a korábbi, letisztult formavilág, melyet egyedi felületű anyagok alkalmazásával, kőkeretekkel igyekeznek frissíteni a gyártók.

A puritán formájú kandallók dísze a hangsúlyozott kőkeret és a széles, nagy üvegfelületű tűztér, tudtuk meg Miháczi Szilvesztertől.

Fotó: Tímár Gergely

– A kandalló lelke a tűztér – magyarázza a mester. – A mai prémium kategóriás tűzterek már nem öntvényből készülnek, hanem jó minőségű acéllemezből, samott vagy kerámia béléssel. Egy ilyen jó minőségű, energia hatékony tűztérrel kiküszöbölhető az a tipikus panasz, hogy a kandalló körül nagyon hamar meleg van, ám ugyanilyen gyorsan ki is hűl a helyiség. A bélelt acéllemez tűztér hermetikusan zárt, a készülék jól szabályozható, ezáltal az égési idő hossza elnyújtható. Így a fűtés takarékosabb, a hőérzet komfortosabb lesz.

Minden kivitelezés alapja a jó tervezés, és ez érvényes a kandallóra is – vallja a mester. Ha tehetjük, már a tervezés fázisában döntsük el, hogy hol lesz a kandalló, és hogy azt inkább látványelemként, egy helyiség fűtésére, vagy a központi fűtésre csatlakoztatva kívánjuk üzemeltetni. Az utóbbi esetben például előre kiépíthetjük a fűtéscsövek leágazását a kandalló alatt. A vízteres kandalló gyakorlatilag egy kazán elvén működik, mely felmelegíti a benne tárolt vizet és ezt juttatja el a fűtéscsöveken át az egész lakásba. Vízteres kandalló esetén ajánlatos puffertartály alkalmazása, amely az előállított meleg vizet későbbi felhasználásra eltárolja. Az eltárolt hőenergiát fűtésre, meleg víz előállításra felhasználhatjuk a későbbiekben, növelve a rendszer hatékonyságát. A legújabb vízteres kandallókat már túlmelegedés elleni védelemmel is ellátják. Ez a funkció visszaszabályozza a kandallótestben lévő vizet, amikor úgy érzékeli, hogy az előreáramló víz hőmérséklete túllépné a kívánt hőfokot. Ha több helyiséget szeretnénk fűteni, ideális lehetőséget jelenthet a lég csatornázható kandalló is.

Szólni kell még a kandalló légellátásáról. Fokozott légzárású nyílászárók esetén ugyanis nincs a helyiségben elég égési levegő, a tűz akár el is aludhat, rosszabb esetben pedig a füstgáz visszaáramolhat a lakótérbe. A korszerű tűzterekhez közvetlenül lehet légcsatornát csatlakoztatni, akár a szigetelt aljzatbetonban, akár a padlástérből. Ez a megoldás a szoba levegőjét nem hűti. Ha erre nincs lehetőség, például a kandallót utólag építik be, a helyiséget légbeejtővel kell ellátni a balesetek elkerülése végett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!