Otthon

2014.09.15. 16:15

Tűzifa minden méretben

Vát - A nagyszabású gáz-átállások időszaka után az utóbbi években egyre többen térnek vissza a hagyományos tüzelőanyagokhoz. Akár rásegítésként, akár fő megoldásként élnek ezzel a megoldással, nem kevesen kezdik az őszt tűzifabeszerzéssel.

Varga Krisztina

Varga Tamás ügyvezető mindjárt ki is javít: az emberek gyakorlatilag az évnek szinte minden szakában vásárolnak tűzifát. Az előrelátóbbak már mindjárt a fűtési szezon végeztével, vagy legkésőbb nyáron megveszik a következő télre való tüzelőt. Vannak, akik ősszel raktározzák el az egy évi mennyiséget, míg mások folyamatosan, apró részletekben veszik meg a tűzrevalót. A kereskedésben elég telefonon megrendelni a szükséges mennyiséget, s pár nap elteltével már le is billentik a házunk előtt az elraktároznivaló hasábokat.

A legtöbben fatüzelésű kandallóba vagy cserépkályhába szánják a tűzrevalót. A vásárlói kör azonban ennél tágabb: visznek fát hagyományos, konyhai tűzhely táplálására is. Nem mindegy: a kandallóknak általában nagyobb a tűzterük, a sparheltek , vagy magyarul takaréktűzhelyek égési terében csak 25 centi hosszú darabok férnek el és vékonyabbra is kell hasítani a tűzifát.

Ha már itt tartunk: kályhakész tűzifán az értendő, hogy a kereskedésben a rönköket már olyan méretűre vágták és hasogatták, amire éppen szükségünk van. Ezzel már nincs más teendőnk, mint a helyére pakolni, majd befűteni vele. A korábban még előforduló megjelenési forma, a kuglifa a kereskedő szerint manapság már nem dívik. Aki még szeretné saját munkáját is beletenni a tűzrevaló elkészítésébe, az választhat úgynevezett hasított fát, amely a méteres hosszúságú ölfák felhasogatásával keletkezik, és odahaza ki-ki a kívánt hosszúságúra fűrészelheti. Így egy kicsit kevesebbet fizetünk a fáért, de erre csak az vállalkozzon, akinek van szalagfűrésze.

A fatelepen a megrendelő igénye szerinti méretre fűrészelik és aprítják a fát. Jobbról Varga Tamás ügyvezető felügyeli a munkát (Fotó: Németh Balázs)

Mindenki tudja, hogy tüzelni csak száraz fával érdemes, mert a még nyers, nedves fa füstöl, rosszul ég, alacsony a hatásfoka. A nagy raktárkészlettel rendelkező kereskedésekben jó esély van rá, hogy már jól kiszáradt fát tudunk vásárolni. Igaz, mostanság sokat esik az eső, de ez már nem áztatja el úgy a fát, mint amilyen élő növény korában volt. Aki eláztatta, az meg is szárítja vélekedik Varga Tamás, figyelmeztetve azért arra, hogy a beszerzett tűzifát a felrakás után ajánlatos letakarni, vagy fedett helyen (ház oldalánál, szín alatt) tárolni. Oldalt nincs szükség a takarásra, így jobban átjárja a levegő.

A leggyakoribb tűzrevaló az akác és a tölgy, az utóbbinak egy kicsit jobb a fűtőértéke. Ezzel szemben az akácnak megvan az az előnye, hogy nyersebb állapotban is jól ég.

A tűzifa árak az idén nem változtak, azt, hogy mit hoz a jövő, nehéz lenne megjósolni. Aki óvatos, az nyugodtan megveheti több évre előre is a fát, hasított állapotban sokáig eláll. A szükséges mennyiség a helyiségek méretétől, a fűtőberendezés minőségán át az egyéni igényekig sok mindentől függ.

A kezdő cserépkályhások kedvéért megkérdeztük Varga Tamástól azt is, hogy mivel gyújtsunk be. Elmondta, hogy gyújtós forgalmazásával ugyan nem foglalkoznak, de ha valaki kéri, tudnak neki adni egy zsákra való száraz fenyőkérget. Jól beváltak egyébként a boltokban kapható kocka alakú alágyújtósok, ha elég száraz a fa, akár aprófa és papír nélkül is lángra lobbantják a jól bekészített fakupacot.

Fűtésre keményfát érdemes használni. Fűtőértékben élen jár a cser, ez viszonylag lassan szárad ki, fűtéskor viszont jól tartja a parazsat. Nem marad el tőle a tölgy sem, bár ennek sűrűsége valamivel kisebb. Népszerű tűzifa a gyertyán és a bükk is, az utóbbinak egy kicsit több hamuja képződik. Az akác fülledésre nem érzékeny, az előző fajtáknál könnyebben hasad. A fajtánál is fontosabb viszont, hogy csak jól kiszáradt fát vásároljunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!