Otthon

2015.02.09. 16:32

Merre nézzen az ablak? - Napsütéses időben több fokot is „fűthet” a jól tájolt nyílászáró

Szombathely – Sok szó esik manapság a nyílás-zárók cseréjéről, jobb szigetelésű ajtók, ablakok beépítéséről. Arról azonban ritkábban hallunk, hogy az építkezés kezdetekor, a családi ház tervezésének szakaszában mire érdemes odafigyelni?

Unger Tamás

A helyiségek alapterületére számított minimálisan szükséges nyílászáró felületet jogszabályok írják elő, és ezt a tervezőnek be is kell tartania. De mivel a lakást mégiscsak az építtető fogja használni, jó, ha már ebben a stádiumban látjuk, hogy melyik helyiségünk benapozásánál, illetve hűtésénél mire számíthatunk. Íme néhány, ezzel kapcsolatosan jó tanács.

A lakóház ablakai a külvilág számára mindennél jobban meghatározzák otthonunk jellegét, képét. De legalább ilyen fontos a bent tartózkodók számára, hogy mennyit észlelnek, illetve engednek be a környező világból. Az ablakoknak ezen kívül az ideális fény- és hőviszonyok megteremtésében is döntő szerepük van. A kettőt valahogy szinkronba kell hozni. Nagyon szép lehet például egy földig üvegfalú nappali, de számolnunk kell a vele járó hőveszteséggel, illetve a fokozott szigetelés szükséglettel. Ha szeretnénk gyönyörködni az otthonunkat körülvevő természet szépségében, ajánlatos le mondanunk a manapság divatos és hangulatos kazettás üvegről, ez ugyanis megtöri a helyiségből nyíló panorámát.

Dr. Nagy Zsófia és Botond nyugodtan nézhetik bentről a hóesést, ha jól szigetel az ablak. Az üveg akár háromrétegű is lehet Fotó: Unger Tamás

Amikor az ablak méretét megálmodjuk, figyeljünk arra, hogy melyik égtáj felé néz, és hogy mi lesz a helyiség funkciója. A hálószobát érdemes például kelet felé tájolni, ilyenkor ébredéskor már ránk süt a nap, ezáltal kellemesen, jó hangulatban indulhat a napunk. Legyen nagy az ablak! Ugyanígy a nappali „szemeit” ajánlatos délnyugati, nyugati irányba tájolni, hogy a délutáni és a lemenő nap fényét élvezhessük. Árnyékolásra azonban minden évszakban szükség van. Télen a besütő napsugár a déli és nyugati tájolású ablak esetében jelentős mértékben emelheti a szoba hőmérsékletét, amikor azonban lemegy a nap, már le kell eresztenünk a redőnyt, a zsalut. Nyáron fordítva: éjjel és hajnalban kell beengednünk a hűvös levegőt, napfelkelte után pedig függönnyel, redőnnyel védekezni a hőséggel szemben. Mind a téli napsugár hőjének megfogására, mind a nyári árnyékolásra jó megoldást jelent a déli/nyugati fekvésű fedett, félig zárt terasz a nappali, az étkező, vagy a konyha előtt.

A közlekedő, a mellékhelyiségek gyakran kerülnek a családi ház északi oldalára, és ezeken az ablakok is többnyire csak a minimális természetes fény biztosítását szolgálják. Ma azonban divatozik a tágas, világos fürdőszoba, és ha még növényeket is akarunk itt nevelni, elengedhetetlen a nagyméretű ablak. Az éléskamrát mindenképpen a ház északi oldalára tegyük, az ablak pedig legyen kicsi, hogy az élelmiszerek hűvösen és sötétben tárolása megoldható legyen. Ha máshol nem is, itt mindig legyen szúnyogháló az ablakon, és amikor csak tehetjük, tartsuk nyitva.

A bejárati ajtó gyakran a ház északi oldalán nyílik. Ezért ajánlatos szélfogóval kombinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!