Otthon

2015.05.20. 17:33

Nem kell mindenáron légkondi otthonra

VN-információ – Számos módszerrel megőrizhetjük lakásunk hűvösét anélkül, hogy klímaberendezést vennénk.

A nagy légkondilázban sokan elfelejtkeznek az alacsony fogyasztású ventilátorról, amely kiválóan mozgatja a levegőt egy fülledt napon. Főként éjszaka egészségesebb, mint a klíma használata.

Elképesztően sokat, akár hat-nyolc Celsius-fok különbséget is jelenthet a redőnyök alkalmazása az üvegfelületeken. A leghatékonyabb a redőny és a spaletta, amely képes szinte teljesen blokkolni a beérkező napsugarakat. Ezen belül is érdemes a fémből készült verziókra ajánlatot kérni, mert egy ezüstszínű fémredőny gyakorlatilag teljesen ellenáll a nap felmelegítési kísérleteinek. Kevésbé hatékony, de a semminél jobb a belső reluxa vagy vászonredőny. Ha mindezek hiányoznak, legalább annyit tegyünk meg, hogy sötétítő függönnyel blokkoljuk a beáramló fényt. Kevesen gondolnak bele, hogy mennyi hőt termelnek villanykörtéink és elektromos eszközeink. Az energiatakarékos égők egyik nagy előnye például, hogy az olcsó üzemeltetés mellett relatíve kevés hőt bocsátanak ki, mivel az energia nagyobb hányadát fordítják világításra, mint a hagyományos izzók. Kisebb helyiségekben egy meleget sugárzó plazmatévé is emelheti a hőmérsékletet, érdemes tehát kisebb hő kibocsátású LCD-t venni.

Fontos szigetelési felület a födém és tető, ahol elengedhetetlen a vastag kőzetgyapot anyag. Általában kevésbé melegszenek fel a cseréppel fedett tetők alatti területek, mint ahol bitumenes zsindely van.

A tetőablakok közvetlenül kapják a nap sugarait, ezért nagyon fontos, hogy árnyékoljuk őket. A legolcsóbb megoldás az a néhány típushoz kapható külső háló, amely a fényt ugyan átereszti, de a hőt visszaveri. Ezt lehet kiegészíteni belső reluxával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!