Otthon

2015.12.12. 09:35

Hintázó rénszarvas, róka és manó a dekorban

Nagyon menő a hintaló és a rénszarvas az idei ünnepváró asztali díszek kompozíciós elemei között, sőt hintázó rénszarvast is látunk. A bagoly kiment a divatból, bejött a róka, mert - amint szakember mondja - mindig kell egy-egy népszerű kis állat a dekorációba a manók és angyalok mellé.

Merklin Tímea

A trendekről Molnár Kinga virágkötővel beszélgetünk egy Király utcai virágboltban. Megtudjuk: még mindig sokan vesznek adventi koszorút, mert lemaradtak, viszik a letisztult, vidékies stílusú, skandináv jellegű darabokat főleg a klasszikus piros-fehér színekben, kicsi zölddel, kicsi barnával ékesítve. A hagyományos karácsonyi színek - piros, zöld, arany - mellett hódít a türkiz és a mályva. Van, aki az adventi koszorúval harmonizáló karácsonyi asztali díszt vásárol, egyiket a konyhába, a másikat a nappaliba helyezi. A karácsonyi asztali díszek nem négy, hanem egy, kettő vagy három gyertyásak, szalagjaik, gömbjeik csillogók, már az ünnep fényét idézik. Van, aki nem a boltban választ, hanem a saját elképzelését hozza, mi illik a lakása bútorai, textiljei közé, más fotót hoz arról, mit kér. Volt, aki lila színekbe öltöztetett, natúr stílusú, csónak alakú asztali díszt rendelt, mert szeretett volna eltérni a megszokottól.

Molnár Kinga virágkötő szerint a megszokott színek (piros, zöld, arany) mellett hódít a türkiz és a mályva Fotó: Merklin Tímea

Sok fogyott a négyzet alakú és a hosszúkás koszorúkból is, de szeretik az ovális üvegtálra rendezett kompozíciókat is. A Mikulás virágok ideje lejárt, beköszöntött az Amarillisoké, látjuk csillogó kaspóban, de sálba tekert cserépben is, karácsonyi szalaggal átkötve. Az ajtódíszeknél az élő fenyőág menő, hagyományosan piros szalaggal, piros kis gömbökkel.

Kinga azt mondja, figyeli a trendeket az interneten, nézi, milyen katalógusokat adnak ki a budapesti nagykereskedések, inspirálódik azokból, de elsősorban a vevői igényeit szeretné kiszolgálni. Minden kreativitását beveti, szereti, ha beleadhatja a saját stílusát. Még éjjel is a dekorációkon gondolkodik, ha nem tud aludni, vagy ha alszik, a díszekkel, a díszítéssel álmodik. A szakmája a szerelme, minden virágcsokor vagy kompozíció elkészítése kihívás számára, nem rutinból dolgozik. A vevők pozitív visszajelzései, tetszésnyilvánításai viszik előre, motiválják, nemcsak advent idején, hanem minden vasárnap dolgozik a virágboltban, amit a párjával nyitottak.

Nagyon menő a hintaló, a rénszarvas, sőt a hintázó rénszarvas is

A bejáratnál egy hatalmas gyűjtőkosár áll: a betérők ajándékait fogadják a gencsapáti gyermekotthon kis lakói számára - összefogásban egy belvárosi szoláriummal -, az átadás december 17-én lesz. Szeretnének ezzel hagyományt teremteni, minden évben másnak gyűjtik majd az adományokat. A virágboltban nagy a forgalom, halmozódik a kosárban a szaloncukor, a csokoládé, a sok szép játék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!