Otthon

2016.05.02. 13:20

A hely, ahol összegyűlünk - A nappalinak nagyon tágasnak, világosnak és kényelmesnek kell lennie

Szombathely - A nappali központi helye a lakásnak: itt gyűlünk össze egy jó baráti beszélgetésre, közös tévézésre a barátokkal, családi játékokra.

Amrik Hajnalka

Ennek megfelelően sok ember befogadására alkalmasnak kell tehát kialakítani ezt a teret.

Mindenekelőtt tágasnak kell lennie, legalábbis, ha többtagú családról van szó. Ha nincs is sok gyerek, egy háromtagú családnak is viszonylag nagy helyre van szüksége egy jókedvű párnacsatához, megfelelő méretű hely kell, ha le akarnak telepedni egy hosszú társasjátékhoz, vagy ha egyszerűen csak el akarják végezni a szokásos esti testmozgást, mint a jóga, hulahopp vagy néhány fekvőtámasz.

Ezekhez az elfoglaltságokhoz sok fényre van szükség, ezért, ha tehetjük, a nappalit tervezzük nagy ablakokkal, amelyeket fényáteresztő és sötétítő függönnyel is ellátunk annak érdekében, hogy kedvünkre engedjük be vagy zárjuk ki a napfényt és a kíváncsi tekinteteket.

A nappali elengedhetetlen része az ülőgarnitúra. Egy nagyot, amin három-négy felnőtt kényelmesen elfér, mindenképpen jó választani, főként, ha gyakorta látunk vendégül barátokat, családtagokat. A sarokgarnitúra hasznos, mert jól ki lehet használni vele az üres tereket.

A kanapékból, ülőgarnitúrákból ismét nagy divat a bőrhuzatú. Színekben még mindig a földszínek mennek: a barna különböző árnyalatai, törtfehér, halvány szürke, drapp, valamint ezek kombinációi.

A nappali berendezésében a minimál desing hódít: egy-egy jól elhelyezett rusztikus polc, megvilágítható bárszekrény, könyvespolc a tévé helyével, és ennyi a nappali bútor. Ez ugyan nem praktikus, mert pakolni szinte sehová nem lehet, egy jól megtermett, minden télikabátot, sífelszerelést elnyerő gardrób pedig minden családban létszükséglet, de vitathatatlanul jól mutat, hűvösen elegáns. Néhány fiókocska azért persze akad ezeken a nappali- falakon is, de ezek inkább csak  az évek alatt felgyülemlő  nippeknek,  családi levelezésnek tudnak viszonylagosan biztos helyet nyújtani.

Jól lehet játszani a földszínekhez passzoló tapétákkal, faltapétákkal, amelyekkel kedvünkre tágíthatók vagy szűkíthetők a terek. A megvilágítással legyünk résen: a mostani design-ek nyújtotta fény csak a hangulatot fokozzák, alkalmatlanok vasalódeszka, matekfüzet, sportújság megvilágítására.

Biztos, ami biztos: legyen tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!