Otthon

2016.10.17. 17:45

A nyílászárócsere jó befektetés

Szombathely - A nyílászárócsere több szempontból is jó befektetés. Egyrészt komoly energiamegtakarítás érhető el vele, így hosszú távon megtérül, másrészt akkor sem kidobott pénz, ha még a megtérülési időn belül eladjuk az ingatlant. Az így felújított ingatlanok ára ugyanis 20-30 százalékkal is magasabb lehet a szakértők szerint.

Nógrádi Dóra

A jelenlegi lakáspiacon a használt lakások közül elsősorban a felújított ingatlanok iránt nőtt meg a kereslet. Egy nemrég készült felmérés szerint a csok-ot igénylők mintegy hatvan százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, a használt ingatlanok között is a jobb állapotúakat keresik. A vevők többsége inkább kifizeti a magasabb árat a jó állapotú, beköltözhető lakásért, minthogy maga álljon neki a munkálatoknak. Így a felújított lakások jellemzően rövidebb idő alatt és magasabb áron kelnek el, emellett kisebb az alku mértéke is.

Drágább ingatlanok esetében kifejezetten árcsökkentő, ha műanyagból készülnek az ablakkeretek, mivel rontja az összhatást, amelyet az egyébként igényes lakberendezési és belsőépítészeti elemek keltenek. Pedig energiatakarékossági szempontból gyorsabb a megtérülése Fotó: Inoutic

Azok a potenciális vásárlók, akik jó állapotú, azonnal beköltözhető ingatlant keresnek, elsők között a nyílászárók állapotára kíváncsiak. A legfrissebb adatok szerint egy 50 négyzetméteres lakás esetében 1-5 millió forint is lehet az árkülönbség, a fővárosban pedig akár 20-30 százalékkal magasabb áron cserélnek gazdát a felújított lakások felújítandó társaiknál.

Tehát a nyílászárócsere megéri, és ha emellett döntünk, az ablakpiacon is alaposan körül kell néznünk. Választhatunk műanyag vagy fa nyílászárót, ízlésünk, pénztárcánk szerint, de a típusok előnyeit és hátrányait számba véve is dönthetünk. A hagyományos fa ablakok elegánsak, azonban időnként karbantartásra szorulnak. Új házak esetén bizonyos stílushoz kizárólag egyedi formájú és kivitelezésű, minőségi fa alapanyag passzol, valamint egy bizonyos árfekvés fölötti ingatlanok értékét már csökkentheti is a műanyag beépítése. A fa ablakok színskálája páratlan, ami az egyedi házkivitelezésnél elengedhetetlen, míg a műanyag kategóriában kizárólag a fehér kivitel költséghatékony. Bár a minőségi fa nyílás-zárók is kitűnően szigetelnek, a természetes szellőzés miatt ennél kisebb a beltér penészesedésének veszélye.

A műanyag nyílászárók mellett szól a kedvező ár-érték arány, a fához viszonyítva 20-30 százalékos megtakarítás. Ezek kitűnően szigetelnek, könnyen beépíthetők, nem igényelnek különösebb karbantartást és rendkívül tartósak. Mivel az ilyen ablakok szinte hermetikusan lezárják a lakást, ahhoz, hogy hosszútávon is egészséges megoldást nyújtsanak, a beépítési költségek mellett megfelelő szellőztetőrendszer kiépítését is be kell tervezni. Bár a napi, rendszeres szellőztetéssel is kiküszöbölhetjük a fölösleges párásodást, a rossz minőségű beltéri levegőt és a penészképződést, ez költségmegtakarítás szempontjából nem ez a legjobb megoldás. Egyszerűen végiggondolható, hogy hiába a kiválóan szigetelő ablak, ha ablaknyitással szellőztetünk, hamar kimegy a felmelegített levegő. Az épületszellőzéssel foglalkozó szakemberek szerint a hideg idő beálltával az ablakon megjelenő páracseppek jelzik először a rossz szellőzés problémáját, viszont a lakástulajdonosok csak a penész megjelenésekor, utólag döbbennek rá erre.

A szellőzőrendszerek lényege ugyanis az, hogy a friss levegőt bevezetik, a szennyezettet pedig úgy vezetik el, hogy a folyamatos levegőcsere nem rontja nagy mértékben a fűtés-hűtés hatásfokát. Ennek a megoldásnak jóval egyszerűbb változata az ablakokba építhető légelvezetők és egy központi ventilátor kombinációjából áll. Fejlettebb megoldás a szabályozott szellőztetőrendszer, amely automatikusan és energiatakarékosan szabályozza a páratartalmat. A legjobb hatásfokú és a legköltségesebb a hővisszanyerős rendszer, ezt azonban utólag nagyobb átalakítással tudjuk csak beépíttetni.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!