Nem tűri a fagyot a balkonnövény

2018.11.11. 07:00

Nyáron hálálja majd meg a teleltetést a muskátli

Lehet, hogy még javában virágzik a muskátlink az erkélyen, hamarosan azonban gondoskodnunk kell a teleltetéséről, kedvelt balkonnövényünk nem fagy­tűrő. Amint az időjárás-előrejelzésekben tartós fagypont alatti időt jósolnak, hidegtől védett helyre kell vinni muskátlijainkat.

Nemes Judit

Fotó: Pixabay

Enyhe idővel indult a november, sokfelé látni még, hogy a növények nem érzik a közeledő pihenőidőt, lelkesen bontják szirmaikat. Más és más a virágok tűrőképessége, a muskátli még elviseli a -2, -3 Celsius-fokot, az ennél hűvösebb azonban már kárt tesz benne. A hideg, fagyos idő bármikor beköszönhet, így érdemes a téli pihenőhelyük kiválasztásán gondolkodni: fészer, sufni, garázs, pince lehet otthonuk a következő hónapokban – ha pedig lépcsőházban teleltetnénk növényeinket, tartsuk be az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban a növények folyosón tartásával kapcsolatban írtakat.

Némi előkészítés szükséges még a teleltetéshez: meg kell szabadítani a virágokat az elszáradt levelektől, a kinyílt és elszáradt virágfejektől, bimbóktól. A kártevők eltávolításáról és a beteg részek levágásáról is gondoskodni kell. Az ideális hely kiválasztásánál számításba kell venni az odajutó fény mennyiségét, a téli hőmérsékletét, a páratartalmát. A növény (különösen az álló muskátli) számára optimális hely száraz, világos és plusz 5-10 fok hőmérsékletű. Ilyen körülmények között kevesebb törődést igényelnek: elég havonta egyszer-kétszer megöntözni a muskátlikat. Amennyiben nem adottak a megfelelő fényviszonyok (minden más viszont igen), akkor máshogy alkalmazkodik a növény is a téli pihenéshez: vegyük ki óvatosan azokat a cserepekből, a györekeiket szabadítsuk meg a virágföldtől, csomagoljuk a virágokat egyenként újságpapírba, és a polcra helyezve, vagy ládában is átvészeltethetjük velük ezt a pár hónapot.

Fotó: Pixabay

Arra azonban figyeljünk, hogy ne maradjon nedves a növény: a papírcsomagolásban, kevés levegő mellett, elrothadhatnak a tövek, ágak, gyökerek. Fontos azt is megjegyezni, ebben az esetben nem szabad öntözni a muskátlikat, ráér akkor, amikor a hideg idő elmúltával azokat ismét cserepeikbe ültethetjük. Ha az álló muskátlik számára optimális hármas értéket nézve adott a megfelelően világított, száraz hely, azonban a hőmérséklet jóval magasabb az ajánlottnál, azaz ha meghaladja a 15 fokot, a növény nem tud pihenni, elsárgulnak és lehullanak a levelei, a növény szára sárgás-zöldes színűre vált és magasra nyúlik.

A futómuskátlik esetében viszont éppen a 15 fok feletti értékek garantálják az életben maradást – és itt az öntözésüket is rendszeressé kell tenni, nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a virágföldjük. Növényeink tavasszal meghálálják a pihentetést, a nyugalmi időszakot követően, a nedvkeringés újbóli beálltával gazdagabb virágzattal, erősebb növénnyel örvendeztetik meg gazdáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!