szép otthon

2019.09.29. 07:00

Illatos, őszi hangulat az otthonunkban

Ha a nyár lényegét a fényben, a melegben fognánk meg, az őszről leginkább az illatok és a meleg színek jutnak eszünkbe. Aki nem szereti az év harmadik évszakát, az illatok segíteni fognak: barátságosabbnak és könnyebben átvészelhetőnek érezzük majd.

Vas Népe

A fahéj, az ánizs nem csak díszít, illatosít és jobb kedvre is derít Fotó: Shutterstock

Az illatoknak meghatározó szerepük van az életünkben, számos kutatás foglalkozott azzal, hogy egy illatot mitől érzünk kellemesnek, mitől zavarónak, mitől élénkítőnek, mitől álomba szenderítőnek. Most azonban nem a tudományos elméletekkel és eredményekkel foglalkozunk, sokkal inkább azon illatok összegyűjtésével, amelyeket, ha alkalmazunk ebben az évszakban, a ködös, hűvös időt is szebbnek látjuk, és talán a napok is könnyebben és gyorsabban telnek a segítségükkel.

A fahéj, az ánizs nem csak díszít, illatosít és jobb kedvre is derít
Fotó: Shutterstock

Ősszel, mivel az időjárás kevésbé kedvez a szabadtéri programoknak, sokkal több időt töltünk a lakásban – kényszerűségből. Nemcsak a dekorálással javíthatunk hangulatunkon, hanem az évszakhoz köthető illatokkal is: illatgyertyák, illóolajok tömkelegéből válogathatjuk ki a számunkra legkedvesebbet.

Az őszirózsa, a fahéj, a kardamom, a gyömbér e téren alapnak számítanak, ehhez jöhet november végétől a narancs is. Nemcsak gyárilag elkészített gyertyákkal illatosíthatunk, magunk is készíthetünk főzeteket. Például egy nagyobb, tűzhelyen használható edénybe teszünk fahéjrudat, kamillát, rozmaringot, fenyőágat, majd vizet öntünk rá és lassú tűzön elkezdjük főzni, majd 25-30 perc múlva levesszük, leszűrjük, az ágakat, növényeket egy tálra helyezzük és hagyjuk, hogy illatuk belengje a teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!