praktikák

2020.04.11. 07:00

Így fess tojást, ha nem kapsz a boltban festéket

Csipkebogyóteából rózsaszín, kurkumából sárga – szinte valamennyi, boltban kapható tojásfesték színe kinyerhető természetes anyagokból. Talán még otthonról sem kell kimozdulnunk, hogy beszerezzük a hozzávalókat: elég, ha összegyűjtjük egyes zöldségek héját, felnyúlunk a fűszeres polcra és feltúrjuk a spájzot.

Vas Népe

Nagyszerű családi program a tojásfestés Fotó: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

Még a főzés előtt érdemes szappannal megmosni a tojásokat, hogy a felületükön lévő zsiradék teljesen leoldódjon, és a festék biztosan befogja őket. Egyébként minél világosabb a héjuk, annál hívebben adják majd vissza az elérni kívánt színt. Figyeljünk arra is, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, így nem repednek meg a forró vízben, festőlében. Kevésbé rikító színűek, cserébe viszont adalékanyagtól mentesek lesznek a húsvéti tojások, ha természetes színezéket használunk. Zöld színt kapunk például, ha apróra vágott spenótot, csalánlevelet vagy petrezselyemzöldjét fél órán át főzünk, majd az így kapott lében megáztatjuk a már főtt tojásokat. Ha kurkumaport teszünk a vízbe, szép sárga színű tojásaink lesznek, de akár a citrom vagy az alma reszelt héjának a főzésével is elérhetjük ezt az árnyalatot.

Nagyszerű családi program a tojásfestés Fotó: Shutterstock

Narancssárga színű lesz a festőlé fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika-őrlemény keverékének a segítségével. Csipketeából halvány, gránátalma levéből sötétebb rózsaszínű tojásokat készíthetünk. Kék színt kapunk, ha apróra vágott vöröskáposztát főzünk fél órán át. A főtt tojásokat a már kihűlt lébe tegyük anynyi időre, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Vörösbarna tojásokhoz a vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és anynyi vízben főzzük azokat fél órán át, amennyi éppen ellepi. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancssárga, barna vagy világosabb árnyalat is lehet. Jó tudni, hogy minél lédúsabb és élénkebb színű a felhasznált anyag, annál szebb lesz a tojás. Ráadásul a természetes anyagoknak köszönhetően a tojás fehér része tényleg fehér marad. Végül a kihűlt, lecsöpögtetett, megszáradt tojásokat érdemes szalonnahéjjal vagy kókuszolajjal átdörzsölni, így szép fényesek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!