szép otthon

2021.02.27. 07:00

Újra divat a faliszőnyeg

Jó két évtizeddel ezelőtt még nem volt kérdés, tegyünk-e faliszőnyeget az ágy mellé. A dekoráción túl nagy szerepe volt a hő- és hangszigetelésben, védte a tulajdonosát a mainál jóval rosszabb minőségű falfestékektől, mésztől.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A különböző fali panelek és tapéták megjelenésével párhuzamosan egyre inkább népszerűségét vesztette a falvédő. 2021-ben azonban újra divatos lesz: a folyosóra, nappaliba, a gyerek- vagy a hálószobába is nyugodtan akaszthatunk egyet. Nem kell, hogy a klasszikus perzsa vagy paisley mintában gondolkodjunk, a modern enteriőrbe jól illenek a geometrikus formák, és népszerű a makramé stílus is. Az anyaga lehet szövet, rattan, kézi csomózású, kötött és gyapjú is. A puha anyagok erősítik az otthonosság érzését, barátságos hangulatot árasztanak. Ennek ellenére egy szobába maximum két faliszőnyeget tanácsos akasztani.

Célszerű úgy falvédőt választani, hogy színében, stílusában passzoljon a helyiség stílusához, elsősorban a szőnyeghez és az egyéb textilekhez. Vegyük figyelembe azt is, hogy minél nagyobb a faliszőnyeg, annál feltűnőbb és látványosabb, ez esetben az egyéb kiegészítők legyenek semlegesek. Sokat javít a helyiség akusztikáján, ha egy egész falat – képek helyett – szőnyeggel díszítünk. Jól mutat az ágy fölött a fejvég vonalában, játszó- vagy olvasósarokban, de akár az előtérben, a fogas alatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!