szép otthon

2021.02.27. 07:00

Úri mulatság vagy biztonságos kényelem az intelligens ház?

Ma már szinte nem is létezik olyan berendezés a háztartásban, amely ne lenne programozható vagy a távolból irányítható. Az okosrendszerek néhány éve még luxusnak számítottak, manapság egyre többen belátják: jelentős energiát, ezáltal pénzt spórolhatunk meg ezeknek az eszközöknek köszönhetően, miközben otthonunkat is biztonságban tudhatjuk.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Folyamatos technikai fejlődésen megy át az építőipar, egyre elterjedtebbek az okosmegoldások. Vannak, akik már komplett csomagokat, átfogó rendszereket kínálnak az ingatlan teljes automatizálására: a világítástól és az érzékelőktől kezdve a hűtőszekrényen át a kerti öntözőrendszerig és a garázskapuig minden lehet okos. Az intelligens ház vagy más néven Smarthome lényege, hogy berendezései kommunikálnak egymással, hatással vannak egymásra, miközben valamennyi eszközünk (PC, mobil, táblagépek) egyetlen felületről elérhető és távolról vezérelhető. Okosházunk megtanulja igényeinket, figyeli gépeink működését, és egy esetleges probléma esetén azonnali megoldást javasol.

Úgy tesz, mintha otthon lennénk

Mindezek nem csak a komfortérzetet növelik és a mindennapokat teszik könnyebbé, segítenek egy fenntarthatóbb, energiatakarékosabb, biztonságosabb otthon megteremtésében is. Gondoljunk csak bele: kevésbé feltűnő, hogy hosszabb ideig távol vagyunk lakhelyünktől, ha alkalomadtán felkapcsolódik a villany, reggel és este mozognak a redőnyök vagy bekapcsol az öntözőrendszer. Mindeközben mi – legyünk a világ bármely pontján – bizonyos okosalkalmazásokon keresztül valós időben kaphatunk információt otthonunk aktuális biztonsági és energetikai helyzetéről. Ellenőrizhetjük, hogy hány fok van a lakásunkban, bekapcsolt-e például a termosztát, záródik-e a nyitva hagyott tetőablak. A jó rendszerek bővíthetők, azaz részegységenként is átalakíthatjuk lakásunkat okosotthonná. Kezdhetjük például a fűtés automatizálásával, majd folytathatjuk az árnyékolástechnikával, a világítással vagy a biztonsági rendszerrel. Megoldható az is, hogy a mosó- és szárítógépet vagy a hűtőszekrényt és a kávéfőzőt távolról, telefonról működtessük.

Automatikusan nyit és zár

A távirányítóval nyitható és zárható garázs- vagy kerti kapu ma már nem újdonság, ugyanez azonban applikációval, előre rögzített telefonszámokkal egy csörgéssel is megoldható. Automatizálható a nehezen elérhető tetőablak, a szalagfüggöny, a redőny, és távolról állítható a zsaluk dőlésszöge is az ablakon.

Automatizálható a szalagfüggöny, a redőny
Fotó: Shutterstock

Egy kapcsoló, ami mindent kapcsol

Az okosvilágítás kiépítése az egyik legegyszerűbb lépés: az izzókat becsavarjuk a foglalatba, letöltjük a hozzá tartozó applikációt a telefonunkra és készen is vagyunk. Ezen keresztül állíthatunk a fényerőn, a világítás színén, vagy beállíthatunk egy időrendet, hogy mikor és melyik lámpa kapcsoljon fel, illetve le. Jó megoldás az is, ha van egy kapcsoló a lakásban, amely az összes fényforrást érzékeli – ha elmegyünk otthonról és ezt lenyomjuk, biztosan nem marad sehol égve a lámpa. Intelligens érzékelők Az intelligens érzékelők szinte bárhova felragaszthatók vagy felfúrhatók, a telefonnal összekötve, applikáción keresztül azonnal értesítést küldenek, ha baj van. Hasznosak a füstérzékelők, hétvégi házakba, nyaralókba célszerű a vízaknába is érzékelőt tenni, így egy esetleges csőtörésről rögtön tudomást szerzünk. A mozgásérzékelők azért is jó célt szolgálnak, mert azonnal jeleznek, ha valaki illetéktelen járkál a kertünkben vagy a házunkban. Az okostermosztátok a régiek helyére nyugodtan felszerelhetők, segítségükkel nemcsak napszakonként, de egyes helyiségenként is beállítható a hőmérséklet – akár távol az otthonunktól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!