szép otthon

2020.10.24. 07:00

A gyermekszoba berendezésének titkai

Mire kettőt pislantunk, a nap nagy részét átalvó csecsemőből eleven örökmozgó lesz. Az alig használt játszószőnyeg helyett kisasztalra lesz szükség, az éneklős, villogós játékok a doboz mélyére, a nagy autók és a babaház pedig a szoba közepére kerülnek. Örök dilemma, hogy miként rendezzük be úgy a gyerekek birodalmát, hogy az hosszú távon biztonságos és ingergazdag közeg legyen számukra.

Vas Népe

A gyerekszoba az önfeledt játék, a nyugodt pihenés és a tanulás helyszíne

Forrás: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

A gyerekszoba ideális esetben az önfeledt játék, a nyugodt pihenés és a kreativitás, tanulás helyszíne. Ezért érdemes átgondoltan, hosszú távra tervezve berendezni. Ha a helyiség mérete engedi, célszerű külön kis „szigeteket” kialakítani az egyes tevékenységeknek. Falfestékből válasszunk lemoshatót, szőnyegből és kárpitból könnyen tisztíthatót, bútorból többfunkciósat.

A kombiágy előnye, hogy egy falon elfér, amire a babának szüksége van, később pedig a rácsos ágy és a pelenkázós komód heverővé, kisszekrénnyé, esetleg íróasztallá alakítható. Hátránya, hogy ebben az esetben magasabbról kell a gyermeket letenni a matracra. Kaphatók olyan ágyak is, amelyekből idővel néhány rács kivehető: ez hasznos lehet a heverőre szoktatás előtt. Ruhásszekrénynek ajánlatos a kicsik méretére szabott darabot választani, így előbb megtanulhatják az egyedüli rendrakást, öltözködést. Már a babaszoba kialakításánál gondoljunk arra, hogy hamar szükség lesz kisasztalra és kisszékekre, ahol az aprónép gyurmázhat, rajzolhat. Ennek tartsunk fenn helyet, addig pedig ide tehetjük a pihenőszéket, játszószőnyeget.

A gyerekszoba az önfeledt játék, a nyugodt pihenés és a tanulás helyszíne
Fotó: Shutterstock

Nincs az a mennyiségű polc, kosár, rekesz, ami ne telne meg játékokkal. Ajánlatos a falakra is lehetséges pakolós helyként tekinteni: a polcra kerülhetnek például könyvek, plüssök vagy ritkán használt apróságok. Praktikusak és a kicsik által is könnyen mozgathatók a sokrekeszes tárolók, fiókok, a hálós anyagból készült, később összehajtható vagy máshol hasznosítható kosarak.

Egyre inkább feledésbe merül a fiúknak kék, a lányoknak rózsaszín dukál elmélete. Fehérrel és neutrális színekkel olyan alapot teremthetünk, amelyet új kiegészítőkkel nagyobb átalakítás nélkül a gyermek igényeire szabhatunk. Egyszerűen cserélhetők a tex­tilek, mutatósak a faliképek és a matricák. Egyes elméletek szerint a falra festett állatok nemcsak a hangulatot fokozzák, a beszédtanulást is ösztönzik.

A gyerekek folyton szaladnak, pakolnak, mindenre felmásznak. Törekedjünk a lakást és legfőképpen a saját birodalmukat biztonságossá tenni. Az ablak köré lehetőleg olyan bútorokat tegyünk, amelyekre nem tudnak felállni. A szőnyeg alá helyezzünk csúszásgátló gumihálót, a magasabb bútorokat rögzítsük a falhoz, a konnektorokat zárjuk le. A gyermekszobában egyedül a változás az állandó, legalább ezzel könnyítsük meg a mindennapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!