Otthon

2017.10.19. 10:00

Romantikus vidéki lét – így élnek összhangban a természettel Vasban

VAS MEGYE – Gyönyörű antik rézkopogtatóval jelezzük, hogy megérkeztünk. Hatalmas betonkerítés húzódik a ház mellett. Nem látunk be.

Pintér Viktória

Fotó: Nagy Jácint

Nyílik az ajtó és az 1930-ban épült parasztház pusztán az elhelyezkedésével egyszerre a kertbe irányít minket. Így lehet ide megérkezni, ajtóból a szabadba. Rögtön egy gyönyörű kertben találjuk magunkat. Hátul a horizonton összeér a kék meg a zöld, minden olyan zavartalan, minden nyugodt, a tájat nem üli meg az erőszakos rendezettség, az emberi akarat.

Fotós: Nagy Jácint

Ibi, aki kerttervező, tanító, dekoratőr, de foglalkozik közösségek és egyének személyiségfejlesztésével is, különleges otthont alakított ki magának és családjának. Mondanám, hogy ő az idegenvezetőnk, de nem idegenként kezel. Megkérdezi, félek-e a lovaktól. Nem félek, válaszolom, örülök, hogy közelebb mehetek a karámban lévő állatokhoz. Már indulnék feléjük, amikor Ibi megszólal mögöttem: akkor szólok a srácoknak, hogy átjöhetnek. Igen, a „srácok” bizony kijárnak. Tudják, hogy itt nem haszonállatokként tartják őket, hanem együtt élnek velük. Tisztán, érthetően kommunikál ember az állattal. Nagy feladat előtt állnak ezek a jószágok: embergyógyítók lesznek.

Fotós: Nagy Jácint

Hihetetlen, hogy milyen érzékenyen reagálnak minden mozdulatomra, minden érzésemre. Kész is a látlelet, a visszaigazolás. Igazi tükrök. Úgy közvetítenek rólunk, hogy közben nem ítélkeznek. Az állatok tehát szabadon vannak. Tudják, merre mehetnek, mit csinálhatnak. A ház mellett három veteményes, úgynevezett magas ágyás fekszik. Ezek a megemelt kertek kiválóak olyan helyeken, ahol nem jó minőségű a talaj. Ezenkívül jóval melegebb, gyorsabban megterem bennük minden. A hosszútávú terv az, hogy az életüket összekössék az önellátó gazdálkodással. Jelenleg ott tartanak, hogy amit megtermelnek, az tavasztól őszig ellátja az öttagú családot. A ház, amelyben élünk – magyarázza Ibi – az önellátó életformára lett kitalálva. Ezt a földből élő ember építette, aki a természet törvényeihez igazította a saját igényeit, saját életterét. Régen a hosszú ház eleje, vagyis egyharmada volt a lakrész, a többi mind a tárolásra szolgált.

Fotós: Nagy Jácint

A modern korban azonban megváltozott a gondolkodás, felcserélődtek az arányok, felborultak az addigi normák. A belső tér messzemenőkig önazonos, látszik, hogy lélegzik. Ibi azt mondja, nincsen pénz a bútorzatban, a tárgyak csak megérkeztek hozzájuk. Amikor kutatta a vidéki életformát, a falusi kultúrát, akkor kapott rengeteg bútort a szomszédoktól. Szép ez az ellentétes mozgás, ahogy a falun élő ember próbálja tartani az ütemet az idővel, „lejárt” bútorait újakra cseréli, miközben valaki éppen azért érkezik, hogy ezek között találjon a saját idejére. Pont azért, mert tudja, hogy érvényesebb, mint a rohanás, mert nem hisz a fogyasztói kultúrában, mert vissza akar térni a gyökerekhez. Ebben a házban magához tér a múlt idő. Létrehozzák maguk körül a teret, amit már otthonnak nevezünk. Ajtók nincsenek, vagy nem csukják be. Érezni: itt nem akadályozza semmi a létezést, szabadság van az élettérben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!