szép otthon

2018.11.13. 14:00

Amikor virágba borul a karácsonyi kaktusz

November nemcsak őszutóként, hanem az adventi időszak kezdetével a télbe is vezet minket. Erre az időszakra esik kedvelt szobanövényünk, a karácsonyi kaktusz bimbózása. A növény fehér, piros, rózsaszín vagy lila virágzatával lakásunk éke az ünnepi időszakban.

Nemes Judit

Horváth Zsuzsanna Judit – és a friss, virágzó karácsonyi kaktusz Fotó: Horváth Balázs

Kevesen ismerik a karácsonyi kaktusz származási helyét, amely – nevéből feltételezhetően – nem valamely sivatagközeli tájról terjedt el világszerte: eredetileg a brazíliai esőerdőkben volt honos.

Kedvelt dísznövény, nemcsak dekorativitásának köszönhetően, hanem annak is, hogy gondozása nem igényel nagy odafigyelést. Alapvető szabályként pár dolgot azonban be kell tartani a növény optimális fejlődéséhez: nagy fényigényű cserepes virág, egész évben világos helyen kell tartani. A nyári időszakban ki lehet tenni az erkélyre, teraszra, a forró sugaraktól azonban óvni kell. Nevelésénél a bimbózást közvetlenül megelőző időszakban – a rügy képződéséhez – olyan helyre kell vinni, ahol az esti-éjszakai-reggeli időszakban összesen tizenkét órán át sötétben van. Ha nincs ilyen helyiségünk, ahol ezt biztosítani tudjuk számára, akkor erre az időre egy kellően nagy kartondobozt tegyünk rá. Hőigényét tekintve a virágzása alatt és az ahhoz közeli időben a 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet számára az ideális, jóval ezen érték felett nem indul meg a virágképződése, vagy jelentősen rövidebb ideig bont szirmot.

Januárban, miután virágai lehullottak, növekedési időszakának kezdetéig tartsuk továbbra is hűvös helyen, ahol megfelelő mennyiségű fény éri. Április és június között viszont a 24-26 fokos hőmérsékletű szoba sem árt neki.

Kovács Zsuzsanna Judit – és a friss, virágzó karácsonyi kaktusz Fotó: Horváth Balázs

Igényli a rendszeres öntözést, annak mennyiségére azonban ügyelni kell: nem szabad eláztatni, különben tönkremegy, elrothad a gyökérzete. A virágzási időszakára víz szempontjából is figyelni kell, szeptember végétől, október elejétől kevesebb öntözés javallott. Amikor azonban elkezdenek megjelenni a bimbók, ismét gyakrabban kell öntözni, a heti egyszeri alkalom már nem lesz elég: naponta vízhez kell juttatni. Miután levirágzott, megint vissza lehet térni a ritkább öntözéshez.

A karácsonyi kaktuszt a virágzás időszakában nem szabad mozdítani, különben ledobja a szirmait. Felvetődik a kérdés: a mostani enyhe novemberben, amikor még mindig lehet látni teraszon hagyott, bimbózásnak indult növényt, mit tegyünk vele? Bimbózik, azaz nem szabad mozdítani, ám egy fagy tönkreteheti. A szakemberek azt javasolják, hogy óvatosan vigyük be a lakásba, és olyan helyre tegyük, ahol a fény-, hő- és páraviszonyok nagyon hasonlóak ahhoz, ahonnan behoztuk és huzat sem éri. Érdemes a cserépen jelölni azt a szöget, ahonnan addig a legtöbb fényt kapta. Ha erősíteni szeretnénk növényünket, akkor adhatunk tápoldatot is neki, továbbá a növekedési szakaszban (április közepétől júniusig) adott tápoldatozást is meghálálja, ahogyan a környezetében a nagyobb páratartalmat is.

A megfelelően tartott, egészséges növény sok virágot hoz, fajtától függően kisebbet, körülbelül 4 centimétereseket – vagy nagyobb, mintegy 7 centimétereseket. Ha szaporítani szeretnénk, vágjunk le róla egy olyan szárrészt, amely több tagból áll. Mielőtt azonban földbe helyeznénk, hagyjuk egy kicsit száradni. Az optimális hely számára ezt követően nyirkos, tőzeges-homokos földben lesz.

Amíg erőre – és gyökerekre – kap, csak óvatosan öntözzük; amikor már fejlődni kezd, virágföldre lesz szüksége, át lehet ültetni. Miközben az új növekedési környezetre átáll, kissé hervadtnak tűnhet, de ekkor se árasszuk el vízzel; amint a helyét megszokta, újból gyakrabban öntözhetjük és növekedését elősegítő táp­oldathoz is juttathatjuk. És akkor legközelebb megint csodálatos virágokat hoz, amint eljön az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!