Otthon

2015.06.17. 16:35

Az élő növényfal esztétikus térhatároló

Szombathely – Amikor új kertet, teraszt veszünk birtokba, vagy újjá szeretnénk alakítani a régit, szükségünk lehet térhatároló elemekre.

Tersztyánszky Krisztina

Jelképes válaszfalra lehet szükség a konyhakert és az udvar többi része, a játszóudvar vagy a kutyakennel körül. Ahol több család használ egy kertet, igényük lehet arra, hogy egy kis étkező- vagy pihenősarkot elhatároljanak maguknak. Szép és szellős megoldás a növényekből készült térelválasztó.

A ládával egybeépített rács jó támaszték a növényeknek. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ha véglegesnek szánjuk a területhatárt, jó szolgálatot tesz az élősövény, az igényeknek megfelelően alacsonyabb vagy magasabb évelőkből. Egyes fajtákból néhány év alatt szinte tömör fal képződik. Ha ennél levegősebb megoldást szeretnénk, egy szilárd keretre rögzítsünk apácarácsot és futtassuk be hajnalkával, klematisszal, díszbabbal vagy más virágzó futónövénnyel.

Ha a határoló elemet csak ideiglenesnek szánjuk, építsük fel dézsás növényekből, így bármikor mobilizálhatjuk. Ezt azonban ne vigyük túlzásba, mert sok növény nem szereti a gyakori helyváltozást. Praktikus és mutatós megoldás az apácaráccsal kombinált fa virágosláda. Természetes színben, fehérre, barnára vagy zöldre festve a legtöbb pihenőkertben jól mutat. A láda szélébe vessünk valamilyen futónövényt, ami a rácsra felfutva élő paravánként árnyékolja el a mögötte levő területet. A láda többi részébe kerüljön muskátli, bársonyvirág, petúnia vagy más egynyári virág, akár egymást váltva. Külön cserépbe ültessük őket, így kivehetők, és könnyen mozgatható a „spanyolfalunk." De ha fűszerpaprika, koktélparadicsom töveit állítjuk a ládába, a kis konyhakert is kéznél van a vacsorához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!