Otthon

2011.08.09. 12:42

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje 1947 óta itt él

Buzánszky Jenő Dombóváron született, a második világháborút követően került Dorogra, ahol nemcsak futballozott, dolgozott is a Dorogi Szénbányáknál. Az Aranycsapat jobbhátvédje, a Nemzet Sportolója a kisvárosban lelt otthonra.

Horog László

Rengeteg érem, díj, kitüntetés birtokosa. Minden idők legjobb magyar futballcsapatának jobbhátvédje májusban múlt 86 esztendős. Amikor a kapuban fogad, s az egészségéről faggatom, mosolyogva jegyzi meg: húsz éve jobb volt, de ha még húsz évig így marad, nem lesz elégedetlen. Neje, Lenke néni az utóbbi hónapokban betegeskedett, combnyaktöréssel került kórházba, a műtét után lábadozik, egyre jobban van.

A família 1962 óta él a Dorog központjától alig kétszáz méterre található házban. Fia, ifj. Buzánszky Jenő is itt született, ő egy környékbeli településen él a családjával, nejével és három gyermekével. A nemzet sportolója büszkén mutatja a családi fotókat.

A kiváló jobbhátvéd 1947- ben Baranyából került Dorogra, a Dombóváron töltött évek után egy szezont ugyanis a Pécsi VSK-ban futballozott. Egy legénylakásban húzta meg magát a nejével, ketten elég szűkösen fértek el, amint lehetőségük nyílt rá, nagyobb szolgálati lakásra váltottak, ami a bányavállalat tulajdonát képezte. Egy háromszobásat utaltak ki nekik, ami már jóval kényelmesebb volt. 1962-ig ott laktak, majd a városközpont tőszomszédságába költöztek.

Jövőre lesz fél évszázada, hogy ez a ház az otthonuk. Soha nem fordult meg a fejében, hogy a családdal elköltözzön innen, a főváros közel van, a távolság 38 kilométer, ugyanakkor Dorog rendelkezik a vidéki települések nyugalmával. A házukat egy házaspártól vásárolták, akiknek gyermekei kirepültek a családi fészekből.

- Közel a centrumhoz, mégis csendes, nyugodt helyen lakunk, ami nagyon fontos. A házak itt egymáshoz épültek, tulajdonképpen ikerház mind, ám fontos, hogy saját udvarral. A mi, téglából készült otthonunk 120 négyzetméter alapterületű, amikor először megtekintettem, azonnal beleszerettem. Tetszett az elrendezése, akkoriban modernnek számított. A fél évszázad alatt természetesen végeztünk apróbb beavatkozásokat – a jelenlegi nappali anno előszoba volt, falat bontottunk –, de túl nagy átalakításokba nem bonyolódtunk.

Ahogy múltak az évek, néhány helyiséget hozzátoldottunk az épülethez, de az eredeti jellegét megőriztük. Természetesen többször festettünk, tapétáztattunk az utóbbi évtizedekben, jelenleg külső felújítás zajlik, aztán belül is sor kerül néhány javításra. A legtöbbet a nappaliban időzünk a nejemmel, általában tévét nézek, természetesen focimeccseket. Mindig nagy várakozással ülök le egy-egy magyar bajnokihoz is, ám jobbára csalódnom kell, a külföldi meccsekhez képest olyan, mintha lassított felvétel lenne.

A korábban a fia szobájaként funkcionáló helyiség jelenleg vendégszoba, ha az unokák a nagyszülőknél alszanak, ők veszik birtokba. Jenő bácsi a hálóba is bepillantást enged, büszkén mutatja a franciaágy felett elhelyezett hatalmas, elegáns, élénk színekkel készített faliszőnyeget, amit futballistaként, Kairóban vásárolt az egyiptomi túra során. Az íróasztal is itt található, naponta általában egy órát írással tölt, néha többet is, ugyanis a neki írt szurkolói levelekre lelkiismeretesen válaszol. A világ minden pontjáról írnak, küldik a fényképet Jenő bácsiról, s kérnek rá aláírást. 

- Ami nagy fájdalmam, a sok festményt, faragást, képet, serleget, amit kaptam, alig tudom elhelyezni. A Munkács várát ábrázoló, számomra roppant kedves alkotást Beregszászon kaptam, egy festő azt mondta, mindössze egy dolgot kér érte cserébe: egy autogramot tőlem. A nappaliban, az előszobában és a szobákban is több emlékfalat alakítottam ki, tehát az ereklyéim a lakás több pontján felbukkannak.

- A konyhában soha nem időztem, főzni nem tudok, a nejem viszont remekül, igaz, mostanában keveset, nyolc éve hozatjuk az ebédet. A legszívesebb a mákos ételeket fogyasztom – mondja a nemzet sportolója, aki a kertben megmutatja a virágokat és bokrokat, a zömét ő ültette. Külföldi túrái során több remek megoldással szembesült a virágok telepítése, gondozása kapcsán, a legpraktikusabb dolgokat az Egyesült Államokban, Miamiban látta. Hazatérve az ötletek többségét alkalmazta. Szomszédságában lakik balhátvéd társa, Bakonyi István, ha bármire szükség van, azonnal segítenek egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!