szép otthon

2018.12.04. 14:00

Díszíteni, természetesen – Látvány és illatkompozíció az ünnepi hangulatért

Prunus, cinerária, gleditsia, ilex – ha nem vagyunk jártasak a virágkötészetben, idegenül hangozhatnak számunkra, pedig impozáns adventi díszek alapanyagai lehetnek. Bakos Györggyel, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnökével beszélgettünk, aki ökokertészként, virágkötőként számos helyszínen bemutatta különleges kompozícióit, most ötleteket osztott meg velünk, hogyan díszítsünk adventben is természetesen.

Nemes Judit

A Műhelygalériában fogadott minket Bakos György, aki 1980 óta dolgozik virágkötőként. Huszonhatodik alkalommal nyitotta az adventi kiállítást és vásárt: ebből immár tizedik esztendeje a Virágudvarban. Kezdetben a Jurisics-várban díszítettek, majd más helyszínek mellett a Tábornokházat, a Sgraffitós házat is ünnepi öltözetbe bújtatták – a Zwingerben hatméteres karácsonyfát dekoráltak: a többi között száz darab, csipkebogyóval megtűzdelt gömb képezte részét a díszítésének. A műhelyben minden a közelgő ünnepre emlékeztet minket: adventi koszorúk, karácsonyfák, angyalkák és mézeskalácsok fogadják a betérőket. Asztaldíszekből is akad jópár: különleges termésekből, illatos levelekből – például zsályából – összeállítottakat is látunk. – Idén az örökzöldes koszorúkon kívül elsősorban olyan anyagokat használtunk a kompozíciók megalkotásához, amelyek egyediek: prunuslevelet, azaz babérmeggyet és cineráriát, azaz csodaszemet – emelte ki a szakember, aki elmondta, azért szereti használni ezeket az alapanyagokat, mert leszedve, évekkel később sem veszítenek jelentősen a színükből: – A cinerária kiszáradva sem potyog le, nem feketedik, továbbá a formáját és a színét is megtartja: elegáns asztali, függő és más díszek készíthetőek belőle – tette hozzá. A természetesség jegyében lehet mellőzni a szalagokat a díszítésnél, azokat természetes anyagokkal helyettesíthetjük: véleménye szerint inkább olyan örökzöldet vagy terméscsoportot érdemes választani, amely színeiben is kiemeli az alkotásokat, például a lilaakác termését. – Izgalmas adventi koszorút készíthetünk egy első blikkre fonalnak, szőrgombolyagnak tűnő anyagból, az iszalag terméséből is – amit szalma alapra feltéve, fahéjrúddal, mogyoróvesszővel, papírvirággal, nyírfacsillaggal hangsúlyozhatunk – tudtuk meg Bakos Györgytől. A hortenzia szintén a mellőzött adventi alapanyagok közé tartozik, méltatlanul, mivel nemcsak dekoratív virága van, hanem tartós is – mondta az ökokertész, aki egymás mellé helyezett két koszorút, az egyiken frissen szedett, a másikon egy éve felhasznált növényt mutat: alig szembetűnő a különbség, egy kis patinát kapott, árnyalatnyival lett halványabb a virágcsoda. A szakember kiemelte: ahhoz, hogy időtállóbb legyen a kompozíció, nemcsak egy, hanem az összes alkotóelemet úgy kell összeválogatni, hogy mindegyik tartósabb legyen, különben szétesik a dísz. A gleditsia termésből letűzött koszorú sem mindennapi: a szakember felhívta a figyelmet, hogy csak nemrég lepotyogott termést lehet felhasználni: megszáradva törik, már nem formázható. Fa kérge is lehet adventi koszorú alapanyag, és gyertya sem kell feltétlenül az összeállításhoz: látványelem funkció tekintetében az atlanti cédrus tobozával helyettesíthető.

 

Az ilex, azaz a magyal már ismertebb karácsonyi dekoráció elem, amivel nem árt – akár szó szerint is -, kesztyűs kézzel bánni, ugyanis bök és szúr a levele, azonban a belőle készített díszek látványa kárpótolja a készítés közben szerzett apró tűszúrásokat. Piros bogyója önmagában is felhasználható, gombostűre tűzve műanyag vagy tűzőhab, oázis alapú formákra helyezve, levelekkel kiegészítve szintén mutatós dísszé komponálható. Bakos György számára a legkedvesebb alkotása egy gesztenyével és törökmogyoróval díszített adventi koszorú, amely különleges, üvegtálszerű talapzatot kapott, amelybe vizet töltve, azon lebegő gyertyák ragyogják be a kreációt. Bakos György és kollégái nevéhez fűződik a Jurisics-téri méretes adventi koszorú megalkotása is: a három méter átmérőjű, háromféle fenyőágból megkomponált alkotást borostyán, cinerária, valamint két, vadszőlő venyigéből megformázott szív díszíti. Üvegbúrákba helyezték a három lila és a rózsaszín gyertyákat – ezzel óvják lángjaikat a széltől -, tövüket szintén vadszőlővel tekerték körbe. A pici piros bogyók, mint apró gyöngyök adnak kontrasztot a zöld tűlevelekkel. Ha még nem készítettük el karácsonyváró koszorúinkat, ötletet meríthetünk a kőszegi alkotásból, bogyókkal, fenyőággal, levelekkel számtalan verzióban elkészíthetjük otthonunk ünnepi ékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!