Otthon

2013.04.22. 16:07

Divatszínek a kertben

Ha nehezen is, végre megérkeztek az első napsugaras, meleg napok. Sietnünk kell, ha be akarjuk hozni a késést, és színes virágokkal díszíteni a kertünket, balkonunkat. Itt az ideje annak is, hogy a fűszer- és aromanövényeket kiültessük a kertbe, balkonládába.

Tersztyánszky Krisztina

Megkezdődött a balkonvirágok szezonja, a vásárlók sorban állnak a kertészetekben a palántákért. A szakember szerint az egynyári virágok magról történő házi szaporítása a türelmeseknek való. Aki minél előbb szeretne gyönyörködni a szép virágokban, annak érdemes inkább palántát vagy kész, kifejlett növényt vásárolnia. A balkonládába kerülhet nagyon sokféle egynyári virág: verbéna, petúnia, törpeszegfű, dália, szúnyogűző, no meg a muskátli sokfajta variációja. Kapható már futó, dupla virágú félfutó, angol és állómuskátli egyaránt. Az árnyasabb teraszokon a begónia és a fukszia érzi jól magát. Akármelyik fajtát választjuk, a növényt a megvásárlás után minél előbb ültessük át balkonládába, kőedénybe, hogy elegendő helye legyen a növekedéshez.

Marton Katalin a  balkonnövények gazdag kínálatából válogat. A petúniák, muskátlik, a levendula tövek mellett a földön álló cserepekben az illatos zanót élénk sárga virágai pompáznak. Fotó: Varga Krisztina

Egy ötvencentiméteres balkonládába három tő muskátli elég Nagy Andrea kertészmérnök véleménye szerint.  Az ültetéshez lehetőleg használjunk a fajta igényeinek megfelelően kifejlesztett virágföldet. De az sem nagy baj, ha általános virágföldbe ültetjük a növényeinket, mert a talaj PH-értékét a megfelelő tápoldattal be tudjuk állítani. A láda alján mindenképpen legyen lyuk a pangó víz elvezetésére. Kapható már olyan virágtartó is, aminek az alján egybeépített tálca is található. Sok növény szereti, ha az edényzet alján, az ültetőközeg alatt  van egy réteg kavics. Ez javítja a talaj vízelvezetését, jobban tudnak terjeszkedni a gyökerek. Az sem utolsó szempont, hogy az alacsonyabb súlypontú cserép nehezebben borul fel egy erősebb szél esetén.

A balkonládába ültetett növényeket a locsolás mellett rendszeresen tápoldatozni is kell. Ha még a levirágzott részeket le is csipkedjük, egész nyáron át gazdag virágzásra, szép zöld levelekre számíthatunk, egészen a fagyokig.

Megtudtuk azt is, hogy  a kertészetben is vannak divatok, sőt divatszínek. Ebben a szezonban például a pink a divatos virágszín a futómuskátliban, petúniában. Ehhez társul az élénk sárga. Aki igazodni szeretne a nemzetközi trendhez, balkongoldot ültet a futómuskátli közé, melynek leomló sárga virágözöne megtöri a piros-pink színek egyhangúságát. Divat továbbá a kert vezérszíneként a smaragdzöld, amit levelével díszítő smaragdtujával, oszlopos ciprussal produkálhatunk. A kertészeti kiegészítők, kaspók, vázák, egyéb dekorációk közül válasszunk türkizkéket.

Itt az ideje annak is, hogy a cserépből kiültessük a fűszer- és aromanövényeket. A zsálya, a kakukkfű, a citromfű, a levendula is jobban érzik magukat szabad földben, vagy legalább balkonládában. Kedvelik a napos, meleg, védett helyet. Ha elég területük van, őszre akár 3040 centiméteres bokrokká is cseperedhetnek. A legtöbbjüket télre is kint hagyhatjuk a szabadban, átvészelik a fagyokat és tavasszal újra zöld leveleket hajtanak.

A felsorolt balkonnövények mellett néhány mediterrán növény is kellemes színfoltját képezheti kertünknek, teraszunknak. Ilyen az élénk színű felleveleivel látványos murvafürt, a mirtuszlevelű pacsirtafű, a leander, a sétányrózsa, az enciánfa, vagy a bohókás, óriási füzérvirágzatával  ékeskedő kefevirág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!