szép otthon

2020.06.20. 20:00

Érdemes eladás előtt költeni a lakásra? – Nem mindig hozza vissza a felújítás árát az ingatlan

Nagyon jó adottságú lakást is el lehet rontani a berendezéssel, és egy kevésbé ideálisból is sok mindent ki lehet hozni némi kreativitással és szaktudással. Vannak vevők, akik ezt felismerik, de többen inkább az első benyomás után, érzelmi alapon döntenek. Minden ingatlan egyedi, minden vevő egyéni – vallja Fehér László, az Otthon Centrum irodavezetője.

Vas Népe

Fehér László szerint eladás előtt érdemes szakértő segítségét kérni Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Eladás előtt érdemes szakértő tanácsát kérni, majd segítségével felmérni, hogy mi a célunk az adott ingatlannal, kinek lehet eladni. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a továbbiakat: hagyjuk-e úgy, ahogy van; megéri-e átalakítani, felújítani; vagy kapjon-e legalább egy tisztasági festést eladás előtt. Fehér László azt mondja, tapasztalataik és piaci ismereteik alapján kiválóan meg tudják határozni, hogy mit tegyen a tulajdonos.

– Számos tényezőtől függ, hogy könnyen eladható-e egy ingatlan. A vevők – kivéve a befektetők – érzelmi alapon hozzák meg a végleges döntést, ezt aztán racionálisan is alátámasztják – fogalmaz lapunknak a szakember.

Otthont keresőknek, vagy befektetőnek

Az első lakásukat vásárlók általában szeretik igényüknek, álmuknak megfelelően átalakítani az ingatlant. Ez esetben tehát nem érdemes különösebb felújítással bajlódni. Ajánlatos azonban tisztán és világosan bemutatni az ingatlant, valamint a rendetlenség és a túl sok kiegészítő is elvonja a figyelmet. A befektetőknek az a legfontosabb, hogy minél jobb áron vásároljanak ingatlant. Az árazás és hirdetés esetén tudnunk kell, hogy őket akarjuk-e megszólítani. Ha igen, akkor nem érdemes pénzt költeni az ingatlanra. Nekik nincs érzelmi kötődésük a tulajdonhoz, felújítás után túladnak rajta. Gazdasági oldalról közelítik meg a kérdést azok is, akik kiadásra keresnek lakást. A jobb alkupozíció érdekében egy tisztasági festés meggondolandó, de nagyobb felújításba nem érdemes belevágni. Az irodavezető úgy látja, a harminc év felettiek olyan ingatlant keresnek, amibe csak a holmijukat kell vinni. Számukra fontos a minőség és a modernitás. Ha ők a célcsoportunk, ajánlatos néhány átalakítást végezni. A műszaki felújítás fontos része az alapos felmérés, tervezés. Idősebb ingatlanok esetében fel kell készülni arra, hogy bontás után nem várt hibák jöhetnek elő. Ki kell számolni, megtérül-e a befektetett összeg.

Fehér László szerint eladás előtt érdemes szakértő segítségét kérni Fotó: Cseh Gábor

A vevő érezze úgy: hazaért

Aki befektetésnek vásárolja az ingatlant, rögtön a műszaki állapotát figyeli meg, ha kell, szakembereket is hoz a jó döntés érdekében: ők rögtön látják, miként lehet például még egy helyiséget kialakítani, vagy falak áthelyezésével, mozgatásával a kicsi lakást tágasabbá varázsolni. Akik otthont keresnek, és érzelmi alapon döntenek, azok először az életüket, családjukat, a jövőképüket látják az ingatlanban. Azt kell elérni, hogy a vevő úgy érezze: otthonra lelt, hazaért. Mivel különbözőek vagyunk, nehéz, de nem lehetetlen megteremteni ezt az állapotot – magyarázza a szakember, aki szerint érdemes a kültéri részeket is rendbe tenni, mert ide érkezik meg először a vevő, itt már hoz egy döntést. Fontos odafigyelni a nappali, a konyha, a háló állapotára is.

– Ami a tulajdonosnak tetszik, az nem biztos, hogy a vevőnek is tetszik. A vevő stílusát nem lehet előre kitalálni, de a modern és prémium elemek beépítésével megtalálható a középút. A semleges fehér és a pasztell színek is segítenek abban, hogy az új tulajdonos szabadon és kreatívan vágjon bele otthona kialakításába – hangsúlyozza Fehér László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!