Otthon

2014.05.19. 16:25

Ez a kert szeretetből épült

Szombathely – A mai szűkös időkben több oktatási intézmény mellett alakítnak ki iskolakertet, hogy kerüljön friss zöldség a konyhára.

Varga Krisztina

Az Aranyhíd Nevelési, Oktatási Integrációs Központ kertecskéje egy kicsit más. A fiatalok épp egynyáriakat ültetnek az iskolaépület mögötti kertben, amikor látogatást teszünk náluk. Tagéteszt, begóniát, most épp ez a tananyag. Pár napon belül virágba borul a kert, melynek múltjáról Szabó Zsolt gyógypedagógiai asszisztenssel beszélgetünk.

– Nem mindennapos helyszínről van szó, hiszen az iskolaépület a Perint árterületén épült, biztonsági okokból beton talpra. Korábban is volt itt kert terápiás céllal, ám az az egyforma beton kockáival inkább hősi temetőhöz hasonlított, mint kerthez. A változást a 2011-es év hozta meg, amikor három nagy nyárfát kivágtak, és az erős sarjképződés kezdte megtámadni az épület lábazatát. Ekkor vágtunk bele a diákokkal a kert kialakításába. 29 teherautónyi földet hozattunk, kialakítottunk a betonon harminc centiméter termőréteget. Fás szárúakat, szőlőt nem lehet itt ültetni, ám így is már több mint száz fajta egynyárit, kétnyárit, örökzöldet ültettek és gondoznak a gyerekek.

Az 560 négyzetméteres kert egyszerre több funkciót is ellát. Egyrészt, itt gyakorolnak azok a sajátos nevelési igényű szakiskolások, akik kétéves képzésben sajátítják el a szabadföldi és üvegházi dísznövénytermelő szakmát. Az intézmények közti együttműködés keretében a gyakorlati képzés többnyire a Herman Ottó középiskolában folyik, Németh Csaba szakoktató vezetésével. De míg ott inkább a tömeges palántanevelést tanulják a diákok, itt ismerkednek meg azzal, hogyan kell beültetni, gondozni egy virágágyat, egy sziklakertet, egy élősövényt.

Balaton Lilla, Krisztik Viktor és Keresztúri Krisztián a sziklakertet tisztogatják. Eladható szakmát kapnak a kezükbe az iskolában (Fotó: Varga Krisztina)


A szakmai képzés mellett a kert terápiás szerepet is betölt. Minden osztály kapott benne egy kis szeletet, amit a maga tempójában, a maga képességei szerint gondoz. Az autista gyerekek például nemrég hagymásokat ültettek, öntözésük, megfigyelésük segít a rendszerességre nevelésben. Néhány pedagógus pedig az alkalmat megragadva zöldségeket és gyümölcsöket is termel az ágyásokban. A betontálcára telepített kert látványnak sem utolsó. Közepén az AJA-GUR hagyományőrző egyesület jóvoltából épült enyhet adó pavilon, előtte sziklakert. A gyepfelület közepébe varjúhájból rakták ki az intézmény emblémáját, ha megerősödik, szép sárgán rajzolódik majd ki a zöld felületen. A kert rendszeres karbantartása Szabó Zsolt feladata, ám a fiatalok is időről időre megfordulnak itt: ültetnek, gyomtalanítanak, locsolnak, metszenek, tőosztással szaporítják növényeket. Sokan közülük enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékosok. Oktatóik azt mondják: a szakmájukban biztos el tudnak majd helyezkedni, az ilyen szakmunkás iránt mindig nagy a kereslet a kertészetekben, a parkfenntartó cégeknél. A munkához elkél a jó fizikum, de Szabó Zsolt szerint volt már, aki mozgássérültként, az ép kezével dolgozva is helyt állt a szakmában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!