Otthon

2009.09.22. 02:28

Futtassuk fel a falra vagy ne? A szakember szerint nem káros a borostyán

VN információ - Régi dilemma, hogy a házfalra futtatott kúszónövény károsítja a vakolatot vagy sem. Szakemberek szerint nem kell ettől félni, inkább előnyei vannak a zöld homlokzatnak.

Tersztyánszky Krisztina

Egy növénnyel befuttatott homlokzatot akár 50-60 évig nem kell felújítani. A lombréteg alatt az alacsonyabb kéndioxid-tartalom és a záporesők elleni védelem miatt kisebb a korrózió. A futónövények megvédik az épületet a falra csapódó esőtől, a napfény, a fagy káros hatásaitól, a hőingadozás veszélyeitől. Sőt, a házfalak nedvesedését is gátolják, mert vízfelvételükkel folyamatosan szárítják a talajt.

Számos szakirodalmi forrás szerint is tévhit, hogy a kúszónövények károsítanák a vakolatot. Sokan attól tartanak, hogy a növények tapadó- részei, a borostyán léggyökerei és a vadszőlők tapadókorongjai ártanak a falnak. A szakértők szerint viszont ezek a növényi részek nem mállasztják a falat. Csak a fizikai rögzítést szolgálják, és pár héttel kifejlődésük után megfásodnak és elhalnak. A falat nem vizesítik, mert az egymást tetőcserép-szerűen fedő levelek elvezetik a csapadékvizet, a gyökérzet pedig szárítja a házalapot.

Az Észak-Amerikából származó vadszőlőfajokat, a lilaakácot, az örökzöld loncot, vagy a nálunk őshonos borostyánt ültethetjük közvetlenül a talajba vagy a fal mellé állított konténerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!