Otthon

2010.01.12. 03:26

Ha a hűtő túl hangos

Sok család nyugalmát zavarja a hűtőszekrény felől hallható csilingelő, berregő, búgó, zörgő hang.

Tersztyánszky Krisztina

A zaj forrása természetesen a motor. Ha a forgó alkatrész kiegyensúlyozása már nem tökéletes, enyhén rezgésbe hozza az egész szekrényházat, erre pedig rárezonál minden, ami mozogni képes. Kezdjük tehát a zajelhárítást azzal, hogy a hűtőszekrényt alaposan szemügyre vesszük.

Lehet, hogy a hőleadó rácsokba gabalyodott fémtárgyak okozzák a zörgést. A hűtőgép áramtalanítása után győződjünk meg arról, hogy a kompresszor motorjának rögzítése megfelelő-e. Az elöregedett gumibakokat cseréljük ki, hogy a kompresszor lábai a tartószerkezettel ne érintkezhessenek.

Nagy hangforrás a hőleadó rács és az ahhoz kapcsolódó csővezeték- rendszer. A kompresszor rezgéskeltése miatt ezt a rácsszerkezetet is igyekeznek távol tartani a szekrény fém házától, és rugalmasan felfüggeszteni.

A rögzítőelemek idővel elrévülnek, leszakadnak, és a rács nekitámaszkodik a hűtőnek. Ettől kezdve minden rezonál, ami a szekrényben és a környékén van. Állítsuk tehát helyre a rugalmas felfüggesztést, a rácsot kötözzük vissza gumiszalagokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!