Otthon

2015.04.27. 17:59

Így lesz csodás burkolatunk - Legyen karc-, kopás-, esetleg fagyálló és persze szép is

A tavasz a lakásfelújítás szezonja is: ilyenkor az egyik leggyakoribb munka a burkolatcsere. Mire figyeljünk, amikor padlóra lapot vagy a falra csempét választunk?

Unger Tamás

Schimmer László, egy celldömölki és sárvári csempe- és járólap szaküzlet vezetője elmondta, hogy burkolatválasztásnál rengeteg dolog dönti el, hogy végül mi mellett érdemes letenni a voksunkat. Nagyon körültekintőnek kell lennünk ugyanis, ha mégsem válik be, nehéz és drága lesz a cseréje.

Az esztétikum mellett a műszaki paramétereket is figyelembe kell venni. Ha náluk bemegy egy vevő tanácsot kérni ez ügyben, akkor mindig részletesen kikérdezik. Nem mindegy ugyanis, hogy hova kerül a burkolat, mekkora felületre kell, milyen igénybevétele lesz. Figyelni kell a karcállóságra, a csúszásmentességre, a fagyállóságra és a kopásállóságra is.

Azt is elmondta, hogy a mázas kerámia burkolólapok felületén a kopásállóságot például a gyártók egytől ötig egy számmal mérik, ezt is érdemes figyelni a választáskor. Az egyes jelzésű a kevésbé igénybevett terek burkolására alkalmas, ahol mezítláb vagy puha talpú cipőben járunk, például fürdő- vagy hálószobába. Az ötös a nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igényvett vett helyiségek burkolására alkalmas kerámia. Alkalmazható szállodák és bankok előcsarnokában, üzletekben, éttermekben és büfékben.

Kiemelte még, ha házépítésről van szó, akkor esetleg az előszobába érdemes járólapot választani, míg a szobákba parketta, laminált padló kerülhet. A szín sem mindegy, hiszen harmonizálnia kell a fal színével, illetve a lakás többi részén lévő burkolattal.

Guzmics Szabolcs és Guzmics-Sákovics Anna a szebbnél szebb csempék között  (Fotó: Unger Tamás)

Fontos kategorizálás, amelyet a szaküzletekben látunk: a hideg- és melegburkolatok. Előbbiekhez a Házfórum szerint tartozik az, amit egyszerűen „kőnek” szoktunk nevezni, például a kerámia (csempe), greslapok, márvány, gránit, mészkő. Melegburkolat minden más: a fa, laminált padló, parafa.

Bár a szabályok mára némileg megváltoztak, hagyományosan hidegburkolat kerül a fürdőszobába, a konyhába, előszobába, valamint persze erkélyre, teraszra, balkonra, télikertbe. A melegburkolat általában a lakószobákra jellemző. A szabályok megváltozása azt jelenti, hogy sokszor kiderült: a parafa például remek a konyhában, a (leginkább amerikai rendszerben kialakított) nappalit pedig nyugodtan lehet csodás kerámia- vagy gránitlapokkal lefedni, főleg, ha padlófűtés teremt nagyobb komfortérzetet. A kerámia- és greslapok esetében ne csak a már említett, kopásállóságot jelző PEI besorolásra fordítsunk figyelmet, hanem más felületi jellemzőkre is (keménység, foltosodásra való hajlam, ellenálló képesség vegyszerekkel szemben, tisztíthatóság). Figyeljünk olyan megjelenéssel kapcsolatos jellemzőkre is, mint a szín és kromatikus jellemzők. A kopás hatására a felület hamarabb szennyeződik, a piszok jobban meglátszik az egyszínű és világos felületeken, és kevésbé a sötét és esetleg szemcsés lapokon. Fényes felületen jobban látszik a karcolás és elveszthetik fényüket a legnagyobb igénybevételnek kitett területeken.

Jobban járunk, ha a padlólapot minél nagyobb darabokból állítjuk össze: a sok fugázás, amellyel a kisebbek használata jár, drágítja a munkát és lassabbá is teszi. Viszont a legérdekesebb minták éppen az aprók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!