Otthon

2011.09.27. 12:39

Illatok és színek orgiája

Illatok és színek orgiája fogadta a hétvégén a Syma Rendezvényközpont látogatóit a Hortus Hungaricus kiállításon. A kertészet minden szakterülete képviseltette magát a mintegy háromezer négyzetméteren. A csarnokokban bent és a külső szabad területen a legújabb trendek iránt érdeklődtünk.

Osváth Sarolta

Az immáron tizennyolcadszor megrendezett kiállításon a dísznövénykertészet minden ága, valamennyi jeles képviselője és a hozzá kapcsolódó tevékenységek is bemutatkoztak, élvezetes hétvégi programot kínálva a sok ezer fővárosi és vidéki érdeklődőnek. Leírhatatlan egy ilyen kiállítás színkavalkádja! A vágott virág és cserepes dísznövény forgalmazó, illetve termelő cégek lélegzetelállító standjain ismert és különleges új virágfajták tenyésztett változatai gyönyörködtették a szemünket. Viszonylag egyszerű volt megállapítani, hogy cserepes virágok között kétségkívül az orchidea a sztár, hihetetlen sokszínű és sokféle variációban állították ki és az árusították is a termelők. A vágott virágok közül a hatalmas virágú és különösen nagyfejű, gyönyörű, új színekben pompázó gerberák tűntek ki, de láttunk elképesztően dús színjátszó rózsafejeket, intenzíven illatozó liliomokat és fátyolosan áttetsző szellőrózsákat, mindezt  élményszámba menő, szinte művészi igénnyel megalkotott standokon, színvonalas kompozíciókba rendezve.

A kertészek szívesen szolgáltak tanácsokkal is a virágok kezeléséhez, ápolásához, sőt, akinek érzéke van a virágkötészethez, kreatív ötleteket is „felcsíphetett ” az otthoni lakásdíszek, például a legközelebb aktuális adventi koszorúk készítéséhez. A terasz és balkonnövények kedvelői is megismerhették a jövő évi újdonságokat, például a szinte csak virágot növesztő futó muskátli új fajtáit.


Nagy divat a lakásban és igazi kihívás a bonsai: Marczika András okleveles kertészmérnök meglepő információval szolgált: bármilyen fából lehet bonsait készíteni. Persze kell némi érzék és szaktudás is hozzá. De azért jobban járunk, ha nem fogunk kísérletezésbe, hanem inkább már kész bonsait vásárolunk lakásunk különleges díszeként. A szakember elárulta: a bonsai sikeres ápolásához három dolog fontos: a földjét nedvesen kell tartani, folyamatosan metszeni kell az új hajtásokat és lassú lebontású tápanyaggal „buzdítani”. A bonsai vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a fa és az edény stílusa összhangban legyen a lakás hangulatával - tanácsolta.

A kertépítés külön szakma - ezt ma már a kertek laikus szerelmesei is tudják. A legnagyobb - több mint ezer négyzetméteres - területen díszfákat, díszcserjéket, évelőket láthattunk, teljes pompájukban. Nagyszerű ötletekkel szolgáltak a Magyar Kertépítő Verseny és Show mintakertjei, ahol a kertépítő szakma legjobbjai 400 négyzetméteren mutatták be tudásukat. A felnőtteknek is élmény volt az óvodások kertépítő versenye.

A szabad területen minden látogató földbe gyökerezett a bougainvillea-stand előtt. A mediterrán országok gazdagon burjánzó bokrait sokan szeretnének itthon is a kertjükbe varázsolni, de többnyire hiába az igyekezet, nem sikerül ugyanazt a virágesőt előállítani. Markó Mihály kertész szerint lehetséges, csak tudatosan alkalmazkodni kell a félsivatagi növény igényeihez. A Vas megyei Szelestéről való szakember a módszert szívesen átadja: a víz a bougainvillea legnagyobb ellensége! – mondta, csak módjával kell öntözni, hiszen a mediterrán klíma sajátossága, hogy nyáron három-négy hónapig alig esik az eső. A növény télen is igényli a fényt, de a lakásban, 15 Celsius-fokos helyiségben sikeresen áttelel. A választék pedig legalább 60 féle, csak tudjunk dönteni


Virágnak nem virág, ámde a kiállítás egyik szenzációja volt a színes burgonya. Van belőle svájci és svéd kék, chillei sárga, skót felföldi vörös – és állítólag mind finom. Főként salátának és sütve ajánlja a hazai termelő, aki kísérletképpen megpróbálkozott a termelésével. A lila burgonya majdnem „aranyárban” 990 forintért kapható kilónként, egy-két szemet azért érdemes belőle megkóstolni. Igényes éttermek étlapjain biztosan találkozunk a jövőben ezzel a különlegességgel. 

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!